TvObzor
KRAFTWERK OTVARA 7. DIMENSIONS

Pioniri elektroničke glazbe i jedan od najutjecajnijih glazbenih sastava
Objavljeno 16. veljače, 2018.

U sklopu svoje iznimno uspješne svjetske turneje kultni njemački glazbeni sastav Kraftwerk u srijedu, 29. kolovoza, u pulskoj će Areni otvoriti 7. Dimensions festival. Kraftwerk u povijesni amfiteatar dovodi svoj hvaljeni 3-D show, fuziju koncerta i umjetnosti, pravi Gesamtkunstwerk - totalno umjetničko djelo. Pioniri elektroničke glazbe i dalje su dva koraka ispred ostalih, što su i nedavno dokazali osvajanjem nagrade Grammy za najbolji album plesne i elektroničke glazbe u 2017. godini. Od 1970., kada je osnovan, Kraftwerk čvrsto drži kultni status zahvaljujući stalnim inovacijama i eksperimentiranju s robotikom i tehničkim novinama. Njegova futuristička vizija glazbe stvorila je soundtrack za 21. stoljeće, a utjecao je na sve smjerove plesne glazbe od hip-hopa do techna. Nakon MoMA-e NY, Tate Moderna u Londonu i Sydney Opere sada će i Arena biti savršena pozornica Kraftwerk 3-D spektakla.

Eklektični izbor izvođača

Uz Kraftwerk ovog kolovoza na pozornicu Arene penje se detroitski house i techno autoritet Moodymann, jazz saksofonistica i skladateljica Nubya Garcia te još dvije dame: Josey Rebelle i Debora Ipekel, koje će svojim izborom plesne glazbe zagrijati Arenu.

Od svog osnutka, 2012., Dimensions je stekao svjetsku popularnost zahvaljujući svom eklektičnom izboru izvođača koji predstavljaju niz glazbenih smjerova od jazza do techna, a dug popis imena koja stižu na tvrđavu Punta Christo od 30. kolovoza do 2. rujna čineu Jon Hopkins (live), Bonobo (cjelovečernji set), Lena Willikens, Amp Fiddler, Helena Hauff, Detroit In Effect, Nina Kraviz, Batu, Peggy Gou, James Holden & The Animal Spirits, Azymuth & Marcos Valle te Alfa Mist.

Jackin’ plesnu produkciju predstavljaju legende Detroit In Effect i Silicon Scally, electro donose kultni glazbenici koji se rijetko pojavljuju - The Exaltics, DJ Stingray posebna CPU x Electrix večer s Billy Nastyjem, DMX Krewom i CPSmithom. Dimensions festival voli razmaziti ljubitelje techna i housea, a to će i ove godine pokušati dovodeći glazbenike poput Peggy Gou, Helene Hauff, Nine Kraviz, Huneea, Saoirsea, Palms Traxa, Skee Maska, Craig Richardsa, Jon K, Dimensions Soundsystem, Cosmic Slop, Love Muscle team, K-HAND, Oyvind Morken, Red Greg i Alexander Nut.

Fuzija punka, reggaea i disca

Živi nastupi također će spajati nespojivo, a vrhunac će biti koncert kultnog benda 80-ih Maximum Joy i njihova zanimljiva fuzija punka, reggaea i disca. Uz njih u live verziji slušamo Amp Fiddlera, Kerem Akdaga te hvaljenog repera Open Eagle Mikea. Savršena glazbena podloga za festivalsku plažu bit će brazilske legende Azymuth s Marcus Valleom, zatim iransko-kubanski kvartet Ariwo, te The Comet Is Coming sa svojim jazz, soul, hip-hop i rock miksom. Jazz je u srži Dimensionsa od samih početaka, a ove godine festival okuplja neke od njegovih najuzbudljivijih predstavnika: Sons of Kemet, Joe Armon-Jones, Maxwell Owin, Ezra Collective i Yazmin Lacey. Na nešto nižim frekvencijama i s više basa stižu stalni gosti festivala Mala i The Bug, cijela Hessle Audio obitelj; Ben UFO, Pearson Sound i Pangaea, zatim Batu te dBridge, Skeptical i Fixate.

U prodaju su puštene i prve ulaznice za koncert Kraftwerka u pulskoj Areni, po cijeni od 240 kuna, a regionalna festivalska ulaznica, koja vrijedi za četiri festivalska dana i noći na tvrđavi Punta Christo (ne uključujući koncert otvorenja), i dalje je po najpovoljnijoj cijeni, 400 kuna. (N.K.)

 
Možda ste propustili...