TvObzor
FRANKA BATELIĆ PREDSTAVLJAT ĆE HRVATSKU NA EUROSONGU

Spremna sam na izazov jer mi se ostvario san iz djetinjstva
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Na ovogodišnjemu 63. Natjecanju za pjesmu Eurovizije Hrvatsku radioteleviziju i Republiku Hrvatsku predstavljat će Franka Batelić, mlada glazbenica, koja će nastupiti s pjesmom “Crazy”. Autor glazbe je Branimir Mihaljević, a autorica teksta Franka Batelić.

Franka Batelić dosad je izdala dvanaest samostalnih pjesama i ostvarila tri gostovanja na drugim pjesmama. Njezina pjesma “S tobom”, nastala nakon četverogodišnje stanke, pokazala je koliko je publika željna pop-glazbe: po broju emitiranja njezina je pjesma na vrhu top-ljestvica. Mlada glazbenica pjevanjem se bavi od svoje treće godine. Pjesmom “Ruža u kamenu” 2008. godine osvojila je nagradu gledatelja na Hrvatskome radijskom festivalu, a ta je pjesma osvojila i članove Središnje udruge obožavatelja Eurovizije koja okuplja četrdesetak europskih klubova ljubitelja Eurovizije te je pobijedila u konkurenciji od 28 pjesama.

Velika odgovornost

Godine 2009. nastupila je na tadašnjemu HRT-ovu natjecanju za pjesmu Eurovizije Dora s “Pjesmom za kraj”, a hrvatski ljubitelji Eurovizije drugi su je put izabrali za predstavnicu na glazbenome natjecanju Središnje udruge obožavatelja Eurovizije pod naslovom OGAE Song Contest. S pjesmom “Na tvojim rukama” nastupala je na 18. HRT-ovu natjecaju za pjesmu Eurovizije Dora. Godine 2011. izdala je pjesme na engleskome jeziku naslovljene “On Fire” i “Run” te doživjela uspjeh i izvan Republike Hrvatske. Jedno je od važnijih ostvarenja i Beyoncéin izbor Franke za predizvođača na njezinu koncertu u Areni Zagreb 2013. godine, kao i sudjelovanje u rusko-ukrajinsko-američkoj produkciji baleta The Great Gatsby 2017. godine.

- S dvije sam godine pred televizorom, s daljinskim upravljačem umjesto mikrofona, nabadala stihove pjesme Tonyja Cetinskoga “Nek ti bude ljubav sva”, kada nas je 1994. godine predstavljao na Euroviziji. Mami i tati tada sam ushićeno govorila: “Tako će i Aka, tako će i Aka.” Ta djevojčica u meni nikada nije prestala sanjati. I sada se san ostvaruje! Predstavljat ću Hrvatsku radioteleviziju i Republiku Hrvatsku na Euroviziji. Ovom prigodom želim zahvaliti Hrvatskoj radioteleviziji na pozivu i iskazanome povjerenju. Moj tim i ja svjesni smo odgovornosti koju ovo predstavljanje donosi, spremni smo na izazov i dat ćemo baš sve od sebe da u Portugalu u svibnju Republiku Hrvatsku predstavimo na najbolji mogući način”, poručila je za Hrvatsku radioteleviziju Franka Batelić.

Portugal prvi put domaćin

Ovogodišnje 63. Natjecanje za pjesmu Eurovizije održat će se od 8. do 12. svibnja u glavnome gradu Portugala – Lisabonu. Bit će to prvi put u povijesti da će Portugal biti domaćinom toga najvećega glazbenog natjecanja, zaslugom njihova prošlogodišnjeg predstavnika Salvadora Sobrala koji je s pjesmom “Amar Pelos Dois” očarao Europu i svojoj državi donio prvu pobjedu poslije 53 godine od njezina prvoga sudjelovanja. Natjecanje će se održati u Altice Areni, a kroz trodnevni šou-program gledatelje će voditi Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto.

Sudjelovat će 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. godine. Poluzavršna će se natjecanja održati 8. i 10. svibnja, a završna je večer na rasporedu 12. svibnja. Ždrijebom je odlučeno kako će se Republika Hrvatska natjecati u drugome dijelu prve poluzavršnice 8. svibnja u Altice Areni u Lisabonu. Tako će se primjerice u našoj skupini natjecati i Makedonija, Bugarska, Irska, Švicarska i Grčka, dok su u drugoj poluzavršnoj večeri Srbija, Slovenija, Crna Gora, Mađarska i druge države. Točan redoslijed svih nastupa bit će poznat u ožujku.

Sve tri eurovizijske večeri moći će se pratiti uživo na Prvome programu Hrvatske televizije, na Drugome programu Hrvatskoga radija te preko mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.  (N.K.)

 
Možda ste propustili...