Novosti
SAVJET HRVATSKE NARODNE BANKE

Nastavljena povoljna kretanja u javnim financijama
Objavljeno 15. veljače, 2018.

U posljednjem tromjesečju 2017. godine nastavljen je rast gospodarske aktivnosti, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske narodne banke, nakon sjednice Savjeta HNB-a. Savjet HNB-a razmotrio je recentna novčana i gospodarska kretanja, kao i analizu financijske stabilnosti, a obaviješten je i o stanju u bankovnom sustavu te o pokazateljima njegova poslovanja za devet mjeseci protekle godine.

U posljednjem tromjesečju 2017. nastavljen je rast gospodarske aktivnosti, no blažim intenzitetom u usporedbi s ostvarenjima u prethodnom dijelu godine. Istovremeno, tržište rada obilježio je daljnji pad nezaposlenosti i naglašeno intenziviranje tromjesečne stope rasta broja zaposlenih, kaže se u priopćenju. Dodaje se kako su potrošačke cijene u prosincu pale na mjesečnoj razini za 0,3 posto, ponajviše zbog sezonskog pojeftinjenja odjeće i obuće, dok je na godišnjoj razini inflacija iznosila 1,2 posto. HNB je, kako se podsjeća, u prosincu i početkom siječnja otkupom deviza od banaka ublažio pritiske na jačanje kune, čime je dodatno porasla ionako vrlo visoka kunska likvidnost domaćih kreditnih institucija.

“U takvim su se uvjetima kamatne stope na kredite banaka nastavile postupno smanjivati. Plasmani poduzećima i stanovništvu u prosincu su blago ubrzali svoj godišnji rast, dok su se plasmani kreditnih institucija središnjoj državi znatno smanjili nakon otplate kredita cestarskih poduzeća. Neto inozemni dug domaćih sektora povećao se u listopadu i studenom, nakon snažnog pada tijekom ljetnih mjeseci”, kažu u HNB-u. H