Novosti
PREDSTAVLJENA PLATFORMA ZA PRAĆENJE OBRAZOVNE REFORME

Divjak: Važan je interes učenika i učitelja, a ne ideološki prijepori
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u HNS-ovim stranačkim prostorijama u srijedu su predstavili online platformu za javno i transparentno praćenje procesa obrazovne reforme. Prema Vrdoljakovim riječima, zahvaljujući toj platformi sada se na HNS-ovim stranicama u realnom vremenu može pratiti proces obrazovne reforme, pri čemu će se vidjeti što je dosad obavljeno i kada, koji su procesi u tijeku i koji su pred nama. Vrdoljak smatra kako je važno obraćati se javnosti i medijima preko platforme u digitalnom obliku jer zbog loše komunikacije i lažnih informacija dolazi do sumnji da proces reforme stoji. “Platforma se pokreće radi transparentnosti, kako bi se čule kritike građana, da građani budu točno informirani o ključnim procesima, i da se prostor te bitne reforme ne zagađuje poluinformacijama”, rekao je Vrdoljak, dodavši da su model praćenja procesa preuzeli od britanske vlade.

Ministrica Divjak rekla je kako je interes za kurikularnu reformu jako velik, što potvrđuje nedavno istraživanje prema kojem više od 80 posto roditelja podupire uvođenje informatike kao obveznog predmeta, a 73 posto ispitanih podupire eksperimentalni program reforme općeg obrazovanja koji počinje u rujnu, što uključuje promjene metode poučavanja i materijala, digitalnu transformaciju škola i učitelje koji će biti spremni i educirani da se sve te promjene provedu. Važno im je stoga da sve informacije budu dostupne javnosti kako bi o tim temama mogli razgovarati na temelju argumenata. Ministarstvo će prema njezinim riječima za sva četiri projekta na kojima radi, a koji uključuju kurikularnu reformu općeg obrazovanja, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti, za nekoliko tjedana pokazati kako se razvijaju. Najavila je i da u sljedećim danima ide javni poziv školama kojima će dati uputu kako se javiti za projekt eksperimentalne provedbe kurikularne reforme.

- Mi se otvorenosti i pitanja ne bojimo, ipak bismo željeli osigurati da se o ovim pitanjima razgovara tako da imamo u vidu interes učenika i učitelja, a ne da se gubimo u različitim ideološkim prijeporima koji se uglavnom bave prošlošću, a ne budućnošću - zaključila je Divjak.

Novinare je zanimalo zbog čega projekt nije prezentiralo Ministarstvo, nego HNS. “Zbog toga što je HNS inicirao taj projekt, a mi smo bili sretni da se tom projektu pridružimo. Mi ćemo u Ministarstvu napraviti link na ove stranice. Najmanje što možemo napraviti jest da budemo otvoreni i transparentni”, odgovorila je Divjak. D.Pav./H

PREGOVORI O GKU-ima NISU PREKINUTI

Ministrica Divjak izjavila je da pregovori o granskim kolektivnim ugovorima (GKU) za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja nisu prekinuti, već se radi o stanici kako bi se razjasnila situacija oko reprezentativnosti sindikata. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske izvijestio je prošlog tjedna da je Vlada naglo prekinula pregovore uz, kako tvrde, besmisleno i neutemeljeno obrazloženje, te najavio moguće štrajkove. Sindikat hrvatskih učitelja također je osudio potez Vlade koja je jednostrano preko medija prekinula pregovore i najavio organiziranje industrijskih akcija.

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila