Novosti
JUNCKEROVE PORUKE HRVATSKOM PREMIJERU

Hrvatska je već sad spremna
za predsjedanje EU-om 2020.
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu u Bruxellesu kako Komisija ne kaže tko je u pravu u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, nego želi pomoći u njegovu rješavanju i misli da će i “moći to učiniti”. Juncker, Plenković i Neven Mimica održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon što je hrvatski premijer sudjelovao na radnom ručku s kolegijem povjerenika.

Juncker je dodao da je u Europskom parlamentu prošli tjedan spomenuo da se granična pitanja na Balkanu moraju riješiti prije ulaska novih članica u EU.

- To je vrlo komplicirano pitanje, koje u zapadnoj Europi ne razumiju niti su ikada pokušali razumjeti tu regiju, a čak ni oni koji žive tamo to ne razumiju - rekao je Juncker.

Premijer Plenković podsjetio je da je Hrvatska zbog dobro poznatih razloga izišla iz arbitražnog procesa 2015. godine jednoglasnom odlukom Sabora.

- S te strane računati na opciju kojom bismo mi sada tek tako mogli prihvatiti arbitražnu presudu nije realno. Ono što je realno jest da postignemo dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji - rekao je Plenković. Istaknuo je da je hrvatska strana predstavila Sloveniji određene ideje i da je hrvatski prijedlog odličan temelj za dogovor.

- Istodobno, smatramo da nije dobro poduzimati jednostrane korake, a najgori je scenarij kada se problem koji postoji između država prenosi na naše sugrađane. Zbog toga mi je iskreno žao i smatram da se to nije trebalo dogoditi, a ovdje se referiram na kazne koje se upućuju ribarima. Mi smo to napravili jer štitimo naše nacionalne interese, ali ne osjećamo se ugodno da se nalazimo u takvoj situaciji. Mi, obrnuto, pozivamo i ovaj put, uz potporu predsjednika Junckera, kolegu Cerara da sjednemo za stol s našim timovima i da pokušamo naći rješenje koje će biti dobro za Hrvatsku i Sloveniju - rekao je Plenković.

Na radnom ručku s povjerenicima Plenković je izvijestio o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. i prioritetima tog predsjedanja. Predstavljen je i hrvatski pogled na budućnost Europe, na strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU-a.

- Međusobno smo razgovarali zajedno s kolegama o otvorenim pitanjima i počeli smo se pripremati za predsjedanje Hrvatske 2020. godine Europskom unijom. Već sada je hrvatska Vlada za to pripremljena - kazao je Juncker.

Premijer Plenković rekao je kako je hrvatsko izaslanstvo imalo sadržajan sastanak s kolegijem Europske komisije.

- Nakon što je Europska komisija objavila dvije komunikacije, jednu koja se odnosi na institucionalna pitanja budućnosti EU-a, a drugu koja se odnosi na kulture budućih pregovora o višegodišnjem financijskom okviru, imali smo prigodu iskazati i inicijalne hrvatske stavove o ta dva dokumenta, raspraviti novi prijedlog strategije proširenja na zemlje jugoistoka EU-a i ulogu Hrvatske u tom procesu, te se dotaknuti tema koje su u pogledu europskih pitanja relevantne za Hrvatsku, a to je provedba našeg nacionalnog programa reformi, naša ambicija da ostvarimo ciljeve i pridružimo se i Schengenu i eurozoni. Želimo da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja koja će ovaj prvi višegodišnji financijski okvir u pogledu apsorpcije sredstava kvalitetno iskoristiti, gdje će prema mom dubokom uvjerenju dugoročno glavni najvidljiviji projekt ostati Pelješki most i već ta činjenica izrazito je važna za hrvatske građane - rekao je hrvatski premijer. D.Pav./H

RIJEŠITI OTVORENA PITANJA

Na poziv da komentira posjet srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj, Plenković je rekao kako hrvatska Vlada želi riješiti sva otvorena pitanja sa susjedima, imati dobrosusjedske odnose i pomoći svim susjednim državama na putu reformi, na putu u EU. Upitan postoji li neko otvoreno pitanje između Hrvatske i Srbije koje bi moglo blokirati Srbiji put u EU, hrvatski premijer rekao je kako je hrvatski stav u procesu pregovora da svaka država mora ispuniti kriterije koji su pred nju postavljeni. “Međutim, na državama je da odluče kojom metodologijom i kojim tempom te probleme žele riješiti”, naglasio je.

Jean-Claude Juncker

predsjednik Europske komisije

EK želi pomoći u graničnom sporu i da ne tvrdi da je bilo Hrvatska ili Slovenija u pravu.