Novosti
ROČIŠTE U SLUČAJU "LAŽNI MAĐARI"

“Platio mi je da lažem policiji da dobije svoj prijašnji posao zastupnika”
Objavljeno 15. veljače, 2018.
Svjedok Vrbanić tvrdi da je plaćen i kako bi lagao novinarima

Da vam iskreno kažem, gospođo sudac, bio sam potplaćen da lažem policiji, odvjetništvu i novinarima - kazao je svjedok Dalibor Vrbanić netom prije ispitivanja u sudskom postupku protiv Atile Soke i Gordane Musa Balaš na Općinskom sudu u Osijeku.

Sudi im se jer su, kako stoji u optužnici, Baranjcima plaćali od 100 do 200 kuna da promijene nacionalnost u mađarsku kako bi na izborima prije dvije godine glasali za Roberta Jankovicsa. U srijedu je suđenje krenulo iz početka jer je od posljednje glavne rasprave prošlo više od tri mjeseca. Atila Soka nije se pojavio, a njegov odvjetnik Krešimir Medved kazao je sutkinji Mirni Grgić Radojčić da je njegov branjenik do 10. ožujka u Austriji.

Svjedok Vrbanić nije htio reći tko ga je potplatio i tko mu je doveo novinare u kuću da im laže. Ipak, jednom se izjavom izletio. Na upit odvjetnika Krešimira Medveda zna li zašto ga je osoba koju ne želi imenovati plaćala, rekao je:

- Plaćen sam da lažno svjedočim policiji i u odvjetništvu i pred novinarima. Ne bih to rekao da mi djeca ne nastradaju. Ta je osoba znala moje financijsko stanje i obećala mi je kule i gradove te da će mi pomoći ako dobije svoj prijašnji posao kao saborski zastupnik - kazao je svjedok. Na upit odvjetnika Zdravka Dumančića, branitelja Gordane Musa Balaš, je li osoba koja ga je plaćala Šandor Juhas, Jankovicsev protukandidat, Vrbanić je odbio odgovoriti. “Želim ovaj odgovor prešutjeti”, kazao je. Tužitelj Denis Rajtek, zamjenik općinskog državnog odvjetnika, upitao ga je je li ga i sada netko potplatio da svjedoči.

- Nitko me nije potplatio da sada kažem sudu pravu pravcatu istinu - odgovorio je. Dalibor Vrbanić sudu je ispričao da je Atila Soka njemu i supruzi obećao po 100 kuna prije nego što ih je odvezao u zgradu Županije u Osijek, gdje su nešto potpisali. “Tada nam je rekao: 'Sada ste Mađari.' Supruga i ja smo se pogledali, nije nam ništa bilo jasno. Atila je dao mojoj supruzi 100 kuna i rekao da će nam još 100 kuna donijeti kući. Ni njega, a ni novac više nikada nismo vidjeli”, dodao je svjedok, navevši da Atilu Soku poznaje dugo godina, jer mu je, kako je rekao na sudu, “preoteo svoju suprugu”. Odvjetnici Medved i Dumančić uložili su prigovore na cjelokupan iskaz svjedoka.

- Evidentno je kako je riječ o potplaćenom svjedoku koji je već dao lažan iskaz, koji je kazneno djelo, i nemoguće je razlučiti koji su iskaz ili dijelovi iskaza istiniti, ako je uopće ikoji iskaz istinit - kazao je Krešimir Medved, branitelj Atile Soke. Odvjetnik Zdravko Dumančić dodao je samo da su iskazi svjedoka puni kontradiktornosti i nevjerodostojni. Tužitelj nije imao primjedbi na iskaz, smatrajući da se Vrbanićev iskaz ne razlikuje u bitnom od prvoga.

Sandra LACIĆ
MILKA VUK: GOSPOĐO SUDAC, HOĆETE JOŠ DUGO?

Dok je svjedočio Dalibor Vrbanić, u jednom su se trenutku otvorila vrata sudnice i svjedokinja Milka Vuk upitala je sutkinju Grgić Radojčić: “Gospođo sudac, hoćete još dugo? Mene boli noga i ne mogu stajati.” Sutkinja je kazala neka joj se iznese stolica u hodnik, gdje je pričekala da ju se pozove. Nakon što je pozvana u sudnicu, rekla je da se ne sjeća ničega u vezi s predmetom. “Ne sjećam se ničega i totalno sam u šoku što sam po sudovima. Sad idem doktoru jer mi je tlak 200. Popila sam do sada dvije tabete da se smirim”, kazala je svjedokinja, a sutkinja ju je umirila i rekla da samo kaže čega se sjeća. Tužitelj je pročitao njezin iskaz, u kojem je stajalo da joj je Atila Soka ponudio 100 kuna da ode s njim u Županiju upisati se u Registar birača. Kada je otišla, nije znala, kako je tvrdila na ispitivanju u odvjetništvu, da je postala Mađarica. “Atila mi nije rekao da moram promijeniti nacionalnost. Odvezao me u Beli Manastir na glasovanje, a od izbora ga nisam vidjela jer sam ljuta na njega što me prevario i što sam postala Mađarica, a ja sam Hrvatica”, stajalo je u prethodnom iskazu. Na kraju je tražila od sutkinje 200 kuna putnih troškova za put od Čeminca i natrag. Sutkinja ju je pitala čime je došla da to toliko košta. “Pa 50 kuna za kartu, a 150 za dnevnicu koju sam izgubila jer sam trebala čistiti kod jedne žene”, kazala je Vuk. Dnevnicu od suda ipak nije naplatila.

GROŠ: SAZNAO SAM DA SAM MAĐAR NAKON IZBORA

Svjedok Radovan Groš ispričao je da su mu njegova supruga i Stana Rajić, supruga Dalibora Vrbanića, rekle da ih odveze do zgrade Županije u Osijeku. “Nisam znao što se događa i pitao sam Stanu, a ona je rekla: 'Šuti, dobit ćeš novaca.' Pred Županijom nas je čekao Atila. Odveo nas je u zgradu i u sobu gdje su bile dvije gospođe. Potpisali smo neki papir, a Atila nam je obećao svakom 200-300 kuna kad izbori završe jer nema kod sebe novaca, a poslije će biti i neka fešta. Kad sam pitao što potpisujemo, rekao je da trebam potpisati obrazac da mogu glasati. Da sam postao Mađar, saznao sam nekoliko dana nakon izbora”, kazao je Groš, dodavši da nikakav novac nije dobio. Na upit sutkinje poznaje li Milku Vuk, kazao je da ju je upoznao prije dva dana i da ju je dovezao na sud.

Najčitanije iz rubrike