Osijek
PREDAVANJE U TEHNIČKOJ I PRIRODOSLOVNOJ GIMNAZIJI

Političar mora imati i edukativnu ulogu
Objavljeno 15. veljače, 2018.

Istraživanje o kvaliteti i cijeni proizvoda za hrvatsko i njemačko tržište koje je nedavno provela Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, potvrdilo je ono na što je duže vrijeme upozoravala – a to je da u nekim proizvodima postoje znatna odstupanja. Upravo o kvaliteti i sigurnosti hrane te izjednačavanju kvalitete hrane u svim članicama EU-a u utorak je govorila pred učenicima prehrambenog i ekološkog usmjerenja Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića. Iskoristila je priliku i pobliže ih uputila i o problematici konzumiranja energetskih pića, s obzirom na njezinu inicijativu da se prodaja takvih pića u Hrvatskoj zabrani maloljetnicima. Predavanje je inicirala Dragana Viljanac, profesorica prehrambene grupe predmeta.

- Želja nam je bila da zastupnica Borzan preko ovoga predavanja naše učenike, koji će se u budućnosti baviti hranom, iz prve ruke bolje upozna s problematikom kvalitete hrane, čijim očuvanjem pridonosimo zdravlju ljudi – kaže profesorica Viljevac. A upravo je to Borzan i učinila zanimljivim predavanjem.

- Smatram da svaki političar mora imati informativnu i edukativnu ulogu u društvu – nastojati širiti točne informacije i učiti osobito mlade ljude onim stvarima koje je naučio i svladao u svom poslu. Kao prehrambeni tehničari, ovi su učenici sigurno zainteresirani za teme koje se tiču onoga što jedemo i pijemo te na koji način to utječe na naše zdravlje i život – poručila je Borzan. Tako su učenici doznali kako su, primjerice, Wudy hrenovke za hrvatsko, ali i talijansko tržište zapravo bez mesa, iako drukčije piše na pakiranju, da se najkvalitetnija Nutella do ovoga istraživanja proizvodila samo za njemačko tržište, a sada se jednake, ipak lošije kvalitete plasira na sva tržišta, da postoje razlike i u kvaliteti neprehrambenih proizvoda, make upa, tehničkih proizvoda... J. Pejaković

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana