Osijek
COBE - “KREATORI PREKRASNIH DOŽIVLJAJA”

Stvaraju mobilne aplikacije za velike svjetske tvrtke
Objavljeno 15. veljače, 2018.
U samo su nekoliko godina izgradili izuzetnu reputaciju, rastući iz dana u dan

Vodafone, Audi, BMW, Adidas, televizijska postaja ProSieben i Hypo banka samo su neki od velikih klijenata osječke informatičke tvrtke COBE d.o.o., koja se s odličnim kadrom mladih programera usavršila u izradi mobilnih aplikacija za sve dostupne operativne sustave. Naime, ovi “Kreatori prekrasnih doživljaja” (eng. Creators of beautiful experiences) izvorno predstavljaju njemačku tvrtku COBE GmbH, čija je osječka ispostava u samo nekoliko godina izgradila izuzetnu reputaciju, rastući i napredujući iz dana u dan. COBE d.o.o., čije je sjedište u Ulici Hrvatske Republike uistinu nalik na prostorije najvećih svjetskih IT tvrtki, tako trenutačno ima 21 zaposlenika, među kojima su tri studenta i dva praktikanta, koji već sada, na samom početku godine, znaju kako će 2018. obilovati velikim projektima.

- COBE GmbH je službeno nastao 2014. godine u Münchenu, kada su osnivači shvatili kako na zahtjevnom tržištu neće biti dovoljno samo dizajnirati neki proizvod nego će ga biti potrebno i isprogramirati u “nematerijalnom” obliku za mobilne aplikacije. Uz brojne sekundarne projekte, tada je nastala aplikacija “Kickbase”, taktička nogometna igrica njemačke Bundeslige, koja je proslavila COBE i donijela mu suradnju s važnim partnerima - objašnjava Josip Jurišić, direktor osječke ispostave ove mlade tvrtke, naglašavajući kako je upravo Osječanin Ante Krišto, jedan od osnivača COBE GmbH, sredinom 2014. prepoznao veliki potencijal IT sektora u svom rodnom gradu i odlučio dio poslovanja prebaciti ravno u srce Slavonije. Tako je nastao COBE d.o.o., koji je, predvođen Josipom Jurišićem, s početnih troje zaposlenika i samo nekolicine projekata, ubrzano, ali kvalitetno napredovao, stručno i timski radeći po željama klijenata na dizajnu, istraživanju tržišta te, naposljetku, izradi mobilnih aplikacija, posvećujući se realizaciji zahtjevnih projekata u prosjeku od tri do šest mjeseci.

- Pronašli smo svoje mjesto kako u Osijeku, tako i na cjelokupnom tržištu - ponosno ističe Jurišić, otkrivajući kako će COBE do kraja godine zasigurno zaposliti još desetak radnika, i to zbog specifičnih zadataka na projektima, ali i velikog opsega posla. Stoga u neprestanoj potrazi za kvalitetnim radnicima “Kreatori predivnih doživljaja” svojim znanjima konstantno pridonose i samoj zajednici, jer su aktivni članovi Upravnog odbora udruge Osijek Software City (OSC), u sklopu koje tjedno organiziraju radionice, predavanja i konferencije za studente, ali i za sve ostale zainteresirane za programiranje i cjelokupan rad u IT sektoru.

- OSC-ov program “Code Campa”, kampa mladih programera, traje koliko i cijela akademska godina, jer su ciljana skupina upravo studenti. Tako je na 12. “Android talksu”, predavanju o Android operativnom sustavu koje vode naši “Kreatori”, krajem siječnja bilo čak pedesetak sudionika, što je najveća brojka do sada - ističe Ivan Jurlina, koordinator projekata u COBE-u i OSC-u.

Mladi je koordinator otkrio i kako IT sektor u Osijeku naočigled raste, što najbolje dokazuje činjenica da je od 2012. godine i samo 60 registriranih tvrki, napredovao do impresivne brojke od 150 tvrtki u kojima danas radi više od tisuću programera, dizajnera i stručnjaka za PR. Jurlina je naposljetku otkrio kako je upravo zajednički rad svih članica OSC-a zaslužan za takav porast, dok svijetlu budućnost osječkog IT sektora vidi i u suvremenom IT parku – tehnološkom kompleksu u kojemu bi sve osječke tvrtke surađivale na jednom mjestu, privlačeći velike klijente i tako oživljavajući gospodarsku situaciju grada na Dravi.

Marko MANDIĆ

Blaž Jurišić

student

STRUČNO USMJERAVANJE NAJVAŽNIJE ZA SVE POČETNIKE u IT INDUSTRIJI

Ionako iznimno mlada ekipa “Kreatora prekrasnih doživljaja” u svojim redovima ima čak tri studenta i dva praktikanta, koji su već sada postali važni kotačići u složenom mehanizmu stvaranja mobilnih aplikacija. Tako su feritovci Blaž Jurišić i Filip Babić, najmlađi članovi ovog raznolikog tima, ondje već odradili stručnu praksu, pa sada punom parom programiraju aplikacije za Android i iOS operativne sustave.

- Programirati sam počeo još u srednjoj školi, bio sam vrlo znatiželjan te sam iz hobija izrađivao web-stranice. Iako se puno toga može naučiti samostalno, jednostavnim istraživanjem na internetu, tek kada sam došao u COBE, shvatio sam koliko još trebam učiti te koliko mogu napredovati u ovom odličnom timu i poticajnom okruženju - kaže Blaž Jurišić, student treće godine računarstva na osječkom FERIT-u.

Stručno usmjeravanje i savjetovanje, prema Blaževu mišljenju, najvažniji su za sve početnike u IT industriji.

Vlado Kopić

backend programer

COBE POTIČE LJUDE DA SE UKLOPE, ALI NUŽNO JE IMATI SNAŽNU OSOBNOST

Unatoč brojnim natječajima koji izlaze gotovo mjesečno, COBE potencijalne zaposlenike često pronalazi i na brojnim OSC-ovim radionicama, ali i preko zamolbi koje im pristižu gotovo svakog dana. No, ne zadovoljava svatko stroge kriterije direktora Josipa Jurišića i članova tima, jer se uz znanje, vještine i želju za učenjem uvijek traži i određena osobnost.

- Posao je doista izvrstan i svi s veseljem radimo “do iznemoglosti”, za što je najzaslužnija opuštena atmosfera i raznovrstan tim u kojemu svi jednako pridonosimo. COBE doista potiče ljude da se uklope, ali nužno je imati snažnu osobnost, koja će čak i izvan radnog vremena utjecati na koheziju naše velike obitelji - objašnjava Vlado Kopić, backend programer, koji radi “iza kulisa” razvoja mobilnih aplikacija, pa je tako i izvan radnog vremena uvijek spreman na druženje i dodatno povezivanje s kolegama.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike