Regija
SASTANAK ORGANIZACIJSKOG ODBORA

Tema 53. Vinkovačkih jeseni je “Pregršt istine”
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Vezani članci

IN MEMORIAM: ZVONIMIR VANĐURA

Preminuo jedan od začetnika Jeseni

VINKOVCI - Na prvom sastanku Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni scenaristica svečanosti otvorenja Ana Cvenić objavila je temu 53. izdanja Vinkovačkih jeseni. Jeseni će se održati od 7. do 16. rujna, a tema je Pregršt istine. U bogatom programu niz je gospodarskih, kulturnih i sportskih sadržaja, kao i priredbi i koncerata namijenjenih mlađoj populaciji, uz neizostavni folklorno-tradicijski dio.

Predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Ivan Bosančić naglasio je da pripreme za najveću hrvatsku smotru izvornog folklora počinju ranije nego proteklih godine te očekuje da 53. Vinkovačke jeseni sadržajno i kvalitetom nadmaše prethodne. Svečanost otvorenja 14. rujna pod geslom Pregršt istine i ove godine osmislit će Ana Cvenić, dugogodišnja scenaristica Vinkovačkih jeseni, a na pozornici će oživjeti slike iz bogatoga književnoga opusa zavičajne književnice Mare Švel-Gamiršek.

- Scenarij priredbe svečanog otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni bavit će se godišnjim običajem koji se odigrava stalno na određeni dan: to je hodočašće na Veliku Gospu, Uznesenje Blažene Djevice Marije, u svetište usred šume na Šumanovcima, u Cvelferiji. Ustroj scenarija neće biti potpuno crkveno-vjerskog izvora, nego mora pokazati kako nema nepremostiva jaza između čisto crkvenih, vjerskih tradicija i pravih narodnih običaja ove vrste. Pokazat će i jedno narodno vjerovanje. Za odabir teme priredbe svečanog otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni motivirala nas je književnica Mara Švel-Gamiršek, i to najviše svojim djelom Šuma i Šokci (objavljenim 1940.), a i priča o tome kako je u tijeku poplave Cvelferije crkvica u Šumanovcima ostala nepoplavljena i neuništena - rekla je Ana Cvenić.

Tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković rekao je da će se folklorne večeri održavati od 7. do 11. rujna uz nastup 61 KUD-a, a Dječje vinkovačke jeseni su 8. i 9. rujna uz sudjelovanje 60-ak dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora bit će 15. rujna, a od 14. do 16. rujna održat će se i sve uobičajene središnje priredbe Vinkovačkih jeseni. Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega održat će se 16. rujna, kad će se otplesati i Šokačko kolo, najveće kolo.M.Kokaj

Možda ste propustili...

"NOVE KREACIJE TREĆE GENERACIJE"

Slama art za Petrijevčanke 54+

ČELNICI HVIDR-E

Posjetili roditelje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana