Regija
ŽUPANIJA SUBVENCIONIRA

Učenici i studenti vlakom će - besplatno
Objavljeno 15. veljače, 2018.

POŽEGA - Kada je prošlog tjedna krenuo ponovno vlak, nakon četiri godine zastoja, na relaciji Virovitica - Daruvar - Pakrac - Lipik - Banova Jaruga - Zagreb - povezao je četiri županije iz unutrašnjosti sa Zagrebom. Na probnoj vožnji uz putnike našli su se i župani četiriju županija te su potpisali sporazum s Hrvatskim željeznicama o subvencioniranju prijevoznih karata za učenike 25 posto i studente 50 posto. Požeško-slavonska županija sudjelovala je s 50.000 kuna za početak ugovora.Kako ministarstvo učeničke karte subvencionira sa 75 posto, a studentske s 50 posto, na ovoj relaciji sada će se učenici i studenti voziti potpuno besplatno.

- Na taj način riješili smo problem istočnog dijela naše županije, a prekjučer s predstavnicima Uprave HŽ-a krenuli rješavati problem zapadnog dijela. Dogovorili smo da se prilagodi vozni red vlaka od Čaglina preko Pleternice do Požege tako da učenici i studenti, ali i ostali građani mogu stići u škole i na veleučilište, te obaviti poslove u Požegi. Uvest će se nekoliko lokalnih linija. Kako predstoji i uređenje pruge do Našica i uspostava putničkog prijevoza prema Osijeku, subvencionirat ćemo i prijevozne karte do Osijeka - kaže župan Alojz Tomašević.

Župan je spomenuo da se s predstavnicima HŽ-a razgovaralo o ponovnom uvođenju direktnog vlaka Požega – Zagreb ujutro i poslije podne povratak, koji je nekoliko godina prometovao. Županije je spremna sufinancirati i taj pravac, a za početak župan očekuje bar studentski izravni vlak koji bi vozio petkom poslijepodne iz Zagreba, a nedjeljom poslijepodne u Zagreb. Razgovaralo se i o razvoju turizma na području županije, gdje bi također HŽ uveo posebne garniture vlakova koje bi po povoljnim cijenama karata dovozile turiste iz Zagreba i drugih većih središta na manifestacije, od gastro, kulturnih, zabavnih, festivala, planinarenja, bicikliranja... Takve kompozicije mogle bi dovoziti hodočasnike u Pleternicu na svetkovinu Gospi od Suza, u Veliku na Najduži stol, na požeški Aurea fest, Martinja, Vincelova i druga velika događanja od šireg interesa za posjetitelje. Županija će zajedno s čelnicima općina i gradova raditi i kalendar događanja, sada već za 2019. godinu, da bi se na vrijeme moglo organizirati dolazak turista s turističkim agencijama i sa željeznicom.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike