Crna kronika
ŠTETA 6,1 MIL. KUNA

Roba na crno i utaja poreza
Objavljeno 15. veljače, 2018.

Nakon što je u travnju prošle godine USKOK pokrenuo istragu protiv 15 osoba zbog nabave robe na crno i utaje poreza, istraga je proširena na još 17 osoba. USKOK ih sumnjiči da su na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca i Bršadina državu oštetili za više od 6,1 milijun kuna.

Istražitelji smatraju da je prvookrivljeni od 1. siječnja 2015. do 11. travnja prošle godine sa 16-okrivljenim, upraviteljem jedne poljoprivredne zadruge, sa stvarnim voditeljem poslovanja jednog društva i voditeljem poslovanja još jednog društva te njegovim prokuristom dogovorio da će za potrebe navedenih poslovnih subjekata nabaviti robu na crno. Rekao im je da će lažno prikazati nabavu robe tako što će angažirati lanac trgovačkih društava kao navodnog dobavljača robe jednom društvu u tom lancu. Ono će potom navedenim poslovnim subjektima izdavati nevjerodostojne račune s posebno iskazanim PDV-om.

Po nalogu prvookrivljenog i devetookrivljenog, fiktivne račune i prateću knjigovodstvenu dokumentaciju izrađivale su tri osobe. Nakon toga, po nalogu 16-okrivljenog, računi navedene poljoprivredne zadruge plaćeni su u iznosu od najmanje 9.446.571,57 kuna te je po njegovu nalogu neosnovano iskazan pretporez zadruge i time smanjena obveza plaćanja PDV-a. Računi su u još dva slučaja plaćeni na isti način, u iznosu većem od 17,6 milijuna kuna, pri čemu je neosnovano iskazan pretporez i smanjena obveza plaćanja PDV-a. Nakon uplate navedenih iznosa prvookrivljeni je na temelju fiktivnih faktura osigurao daljnje transfere i gotovinsko podizanje novca.

Novac su podizali ostali okrivljeni i predavali ga osobama u istom lancu. U jednom slučaju, sumnja USKOK, prvookrivljeni je u dogovoru s još tri okrivljene osobe za jedno društvo nabavljao poljoprivrednu robu na crno, a zatim tu robu prodavao raznim kupcima. U poslovnim knjigama prikazivao je da je roba nabavljena od drugog društva te je knjiženjem računa neosnovano iskazan pretporez njegovu društvu i smanjen PDV. Nadalje, nakon što je na račun društva uplaćeno 4.146.460 kuna, novac je predan istoj osobi.S.Lacić

Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana