Dome slatki dome
IMAJU POSEBNU VRIJEDNOST

Tepisi daju odličan stilski kontrast namještaju
Objavljeno 15. veljače, 2018.
Pružaju osjećaj ugode pri hodanju, štite pod i stvaraju topli ambijent

Kako bi podna površina vašeg doma bila što ugodnija i toplija, postavite tepihe, koji mogu zauzimati kompletnu površinu poda ili dekorirati zone koje želite naglasiti.

Tepisi mogu biti ručne ili strojne izrade. Ručno izrađeni tepisi imaju visoku cijenu zbog dugotrajnosti izrade i ručnih tehnika koje se primjenjuju. Njihova prednost je kvaliteta i finoća izrade te mogućnost kombiniranja različitih prirodnih materijala i nijansi boja. U nekim zemljama, poput Irana, tepisi imaju posebnu vrijednost, a ona im raste s godinama starosti.

Blagovaonica i dnevni boravak idealni su prostori za isticanje tepiha i naglašavanje topline doma. Iako se trendovi u uređenju interijera mijenjaju, tepisi uvijek imaju značajnu ulogu u kreiranju podnih površina. Svojim bojama, oblicima i materijalima, aktivno sudjeluju u stvaranju ugođaja stambenih i poslovnih prostora. Iako suvremeni trendovi maksimalno oslobađaju podnu površinu i naglašavaju materijale podnih obloga (najčešće drveta ili kamena), oslobađaju i pozicije u prostoru kojima će tepisi dati poseban značaj i naglasak.

Povoljne cijene

Strojno izrađeni tepisi popularni su zbog povoljnijih cijena te atraktivnog dizajna i oblika. Suvremene tehnologije strojne izrade tepiha učinile su ih kvalitetnijima. Strojno izrađen tepih možete naručiti s uzorkom po vlastitom izboru, a rok izrade je nekoliko tjedana, za razliku od ručno rađenih, koji se mogu izrađivati i do dvije godine. Strojna izrada tepiha nudi brojne kombinacije materijala, boja i oblika. Cijene su im vrlo povoljne uz kvalitetu i trajnost koje nude. Upravo su zato ovakvi tepisi vrlo popularni.

Tepisi se izrađuju od prirodnih ili umjetnih materijala. Najčešće korišteni prirodni materijali su vuna, svila i koža. Tepisi od prirodnih materijala izrađuju se ručno ili strojno. Kao takvi imaju veću cijenu, koja se dodatno povećava ručnom izradom. Tepisi od prirodnih materijala idealno se uklapaju u interijere u kojima dominiraju drvo ili kamen.

Umjetni materijali za izradu tepiha su akril, polipropilen ili poliamid. Postavljaju se na podlogu koja je najčešće od pamuka, svile ili jute - u ovisnosti od osnovnog materijala. Tepisi se izrađuju u tehnici velour, u kojoj su očice odrezane na željenu dužinu radi postizanja mekoće i boucle u kojoj očica ostaje cjelovita. Tehnika izrade određuje mekoću i visinu gornjeg dijela tepiha, tzv. flora.

Ovisno o dezenima, tepisi se dijele na tradicionalne, tj. klasične, i moderne. Ručno izrađeni tepisi najčešće imaju tradicionalne uzorke i motive, a strojni moderne, apstrakte, cvjetne ili geometrijske. Strojno rađeni tepisi također se izrađuju u prirodnim materijalima s tradicionalnim uzorcima.

Iako tepisi često nisu popularni zbog zadržavanja prljavšitne i prašine, pravilnim održavanjem, izbjeći ćete sve probleme, najčešće alergijske. Tepih usisavajte što češće, a povremeno ga prebrišite pamučnom krpom u smjeru očica. Održavanje tepiha također će ovisiti o materijalu, stoga dobro proučite njegov sastav i pripremite odgovarajuća sredstva za čišćenje.

Ručno izrađeni

Moderni minimalistički interijeri, koji najčešće nemaju posebne naglaske u prostoru, mogu biti obogaćeni tradicionalnim, ručno izrađenim tepisima, koji će biti kvalitetan stilski kontrast postojećem namještaju. Moderni tepisi uklapaju se u sve stilove uređenja. Tepisi se najčešće postavljaju na manje površine ispod blagovaoničkog stola, klub-stolića u dnevnom boravku, u dječje sobe te u formi sagova u komunikacijske zone ili spavaću sobu pokraj kreveta.

Prednosti primjene tepiha u prostoru su osjećaj ugode pri hodanju, stvaranje toplog ambijenta, obogaćivanje te zaštita podne površine, estetski ugođaji. Moderni su tepisi kvalitetno izrađeni i dugotrajni, a pravilnim i učestalim održavanjem daju svoj maksimum prostoru u kojemu se nalaze. Boju tepiha prilagodite ostatku interijera na način da ga uklopite bojom, dezenom i stilom.

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.

Moderni tepisi kvalitetno su izrađeni i dugotrajni

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana