Regija
ODRŽANE JOŠ JEDNE PETARAČKE BUŠE

Buše na lomači zapalile duhove posljednjih 20 ljeta
Objavljeno 13. veljače, 2018.
“Zapalili smo 20 spodoba, a nismo dobili ništa bolje. Država je i nadalje u banani i bit će tko zna dokad”, poručuju buše

Opet su se Petarci, 20. put nakon mirne reintegracije, svojim Petaračkim bušama posvetili “duhom i tijelom”, a manifestacija koja se u ovom baranjskom selu više od stoljeća održava uoči Čiste srijede još jednom se pokazala kao jedinstvena na ovom području. Pokladna je ludnica počela još tijekom vikenda. Ulicama su šetale “lipe” i “strašne” buše, nastupili su mnogi KUD-ovi i održane čak tri zabave.

Kulminacija svega uvijek je utorak, kada u “Petardu” stižu stotine ljudi iz raznih krajeva Slavonije i Baranje, a buše ih dočekaju onako kako je tko zaslužio. Najočekivaniji dio završnog dana poklada, osim pečenog vola, koji je “rotaciji” bio izložen u noći između ponedjeljka i utorka, čitanje je Vrapca. Budući da su buše vrlo aktualne, svake godine bocnu sve one koji to zaslužuju. Nakon što su proteklih godina osudile i zapalile csetnike, generala Kleina, gologuzog tajkuna koji hoće kupiti Belje, duh Eugena Savojskog, ministra Pastirkovića zajedno s ptičjom gripom & kravljim ludilom, selotejp garažu, Slovence, Zokija i Željka - na ćirilici i latinici, Pantovčak, zgradurine uhljepa i Ine te čokolade nepoznatog podrijetla (...), ove su godine osudile i na lomači zapalile duhove proteklih 20 godina.

- Zapalili smo 20 spodoba, a nismo dobili ništa bolje. Država nam je i nadalje u banani i bit će tko zna dokad. Pametnije bi nam bilo da svi budemo majmuni jer i ovako nas naši mili Jovanovići i Milanovići smatraju majmunima. Dok se predsjednica naredi i uredi, nama država propada - priopćile su buše, zapalivši na lomači izborne kutije iz proteklih 20 godina.

Dakako da nisu izbjegnuti ni “domaći igrači”, pa su se sjetili mjesnih vatrogasaca koji tjeraju kombi dok ne ostanu bez goriva, domaćih žena koje zbog odlazaka na fišijade misle da su ribe, pučkih pjevačica koje imaju kolektivnu upalu grla, lovaca koji za svoj nerad okrivljuju Mađare i “njevu žicu”, nogometaše koji su bolji u kartanju i klađenju te folkloraše koji su imali “neviđene” turneje po općinskim mjestima. Nakon čitanja Vrapca uslijedila je luda zabava pod maskama, koja je trajala do sitnih jutarnjih sati...

Ivica GETTO
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike