Novosti
SVAĐA OKO PRODAJE INE

Azimov: Amerika se miješa u unutarnje poslove Hrvatske
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Vezani članci

IZASLANICA STATE DEPARTMENTA:

LNG terminal ima stratešku važnost

Amerikanci se miješaju u unutarnje poslove drugih država, krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije, priopćio je u utorak ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u odgovoru na izjavu američkog kolege Roberta Kohorsta da bi bilo pogrešno da Hrvatska Inu proda Rusima.

Azimov je priopćio kako je začuđen Kohorstovom izjavom i da zbog nje žali. “Izjava je još jedan primjer američke politike nepoštene konkurencije, miješanja u unutarnje poslove drugih država, kršenja načela slobode tržišne ekonomije”, poručio je Azimov. Veleposlanik Kohorst izjavio je u ponedjeljak da Washington ne želi da Inu kupi ruska kompanija. “Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo kako bi to bila pogreška”, kazao je Kohorst u razgovoru s novinarima. Uz to je Rusiju proglasio “remetilačkim” čimbenikom u regiji.

“Neprikladno je stranim državama poučavati suverenu Hrvatsku kako voditi svoju politiku u nacionalnom interesu svojih građana”, odgovara Azimov. Suverena Hrvatska sama određuje svoje partnere, koji su stvarno, a ne na riječima spremni pružiti realnu pomoć njezinu gospodarskom razvoju, naglasio je Azimov.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da druge zemlje izražavaju preferencije o tome žele li i na koji način biti akteri na hrvatskom energetskom tržištu, ali o tome odlučuje Hrvatska. Na upit novinara kako komentira izjave američkog veleposlanika da Washington ne želi da Inu kupi ruska kompanija, Plenković je odgovorio da su, kako je shvatio, došli zbog LNG-a. “Za nas je LNG strateški projekt, izrazito važan za osiguravanje i diverzifikaciju opskrbe plinom ne samo za Hrvatsku nego i za veliki dio srednje i istočne Europe”, istaknuo je Plenković. Ponovio je da će se donijeti poseban zakon o LNG-u, da se taj projekt nastavlja te da su vođeni razgovori u Bruxellesu.H