Novosti
OBJAVLJENO NOVO MJESEČNO IZVJEŠĆE

Ukupne utvrđene tražbine
Agrokora 31 milijardu kuna
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Vezani članci

UDRUGA MANJINSKIH DIONIČARA

Restrukturirati samo Agrokor d.d. i Konzum

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je izjavio kako još uvijek nije donio odluku o sankcioniranju izvanredne uprave Agrokora zbog savjetnika, iako je još pretprošlog tjedna zatražio dokumentaciju o angažiranju savjetnika u Agrokoru. Premijer je dokumentaciju zatražio, podsjetimo, nakon što je u medijima objavljeno kako je, između ostaloga, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka - Texo Management - sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svaki tjedan za poslove savjetovanja naplaćuje gotovo 250.000 kuna. Plenković je izjavio kako još uvijek nije donio odluku, jer je izvješće dosta dugo i detaljno. “Čini mi se da tu nema nekakvih pravnih elemenata, jer su to ugovori između privatnih kompanija. Ono što mi smeta jest etički aspekt”, rekao je premijer.

Nagodba najvažnija

Na upit treba li Vlada uopće reagirati ako su vjerovnici zadovoljni, Plenković je kazao da je za njega i Vladu najvažnije da cijeli proces restrukturiranja završi dobro, odnosno da završi nagodbom, da kompanije funkcioniraju, zadrže se radna mjesta te da smisao i cilj zakona o izvanrednoj upravi bude ostvaren, a to je stabilnost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. “I to je ono što mi je u ovom trenutku ključni prioritet, osobito s obzirom na to da imamo još samo dva mjeseca”, naveo je Plenković.

Prema mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora, objavljenom na internetskoj stranici kompanije, navodi se kako su ukupni troškovi konzultanata od ulaska izvanredne uprave u Agrokor dosegnuli gotovo 240 milijuna kuna. Izvanredna uprava Agrokora u tom je izvješću za razdoblje od 11. siječnja do 10. veljače ove godine navela kako su ključne aktivnosti u prosincu prošle godine bile vezane uz prijave tražbina i rješenje o razvrstavanju skupina vjerovnika. Budući da je 31. prosinca počela revizija financijskih rezultata sustava Agrokor te se očekuje da će podatci o mjesečnim i kumulativnim rezultatima biti dostupni 31. ožujka, u izvješću se navodi da ono zbog toga nema financijske pokazatelje poslovanja kompanija iz sastava Agrokora. U izvješću se podsjeća kako je Trgovački sud u Zagrebu 15. siječnja donio rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama. Rješenje navodi kako su, uz tražbine koje je ispitao i priznao izvanredni povjerenik u iznosu od 41,45 milijardi kuna te osporio u iznosu od 16,43 milijarde kuna, vjerovnici međusobno osporili tražbine u iznosu koji prelazi 10,4 milijarde kuna.

Osporena jamstva i sudužništva od strane drugih vjerovnika iznose više od 101 milijarde kuna. Trenutno, prije okončanja parničnih postupaka, ukupan zbroj utvrđenih glavnih tražbina iznosi 31,04 milijarde kuna. Trgovački sud u Zagrebu također je 26. siječnja donio rješenje o razvrstavanju vjerovnika u pet skupina. Broj članova vjerovničkog vijeća i razvrstavanja vjerovnika u skupine utvrđuje sud, na prijedlog izvanrednog povjerenika, pri čemu same članove vjerovničkog vijeća određuju, tj. biraju, vjerovnici.

Troškovi uprave

“Izvanredna uprava i dalje poduzima sve raspoložive pravne aktivnosti s ciljem zaštite imovine sustava Agrokor i kompanija iz sustava u Hrvatskoj i inozemstvu, a također je nastavljena i intenzivna komunikacija i interakcija sa svim ključnim dionicima na svim tržištima”, ističe se u izvješću. U osvrtu na troškove navodi se da izvanredna uprava nastavlja upravljati pratećim troškovima operativnog poslovanja koji su izravno vezani uz različite centralizirane usluge što se pružaju svim članicama grupe. Također se napominje kako su troškovi poslovanja iskazani bez PDV-a. Troškovi restrukturiranja fakturirani i plaćeni u prosincu iznosili su 17,9 milijuna kuna te su bili 3,3 milijuna kuna viši nego u studenome. Kako se objašnjava u izvješću, jedan konzultant obuhvaćen u toj kategoriji troškova izdavao je račune za usluge na mjesečnoj osnovi i taj je račun podmiren u prosincu, a ostatak povećanja može se pripisati dodatnim uslugama koje su pružene u vezi s tražbinama grupe prijavljenima sudu u studenome, a koje su fakturirane i plaćene u prosincu.

Počeo je rad na reviziji grupe za financijsku godinu završenu s 31. prosincem 2017., stoga su naknade za reviziju i porez bile 2,8 milijuna kuna, a studenom ih nije bilo. Ukupan broj zaposlenih u Agrokoru d.d. na kraju prosinca bio je 96, što je dva djelatnika više nego na kraju studenoga. I.Mikulić/H

Niz faktura tek će stići na naplatu

Ukupne su naknade konzultantima 6,4 milijuna kuna manje nego u studenome te su iznosile 26,1 milijun kuna, ali se u izvješću napominje da će niz faktura za godinu završenu s 31. prosincem 2017. tek biti knjižen i plaćen. Stoga iznos troškova po kategorijama i ukupno još uvijek podliježe promjenama, a komentar na završnu poziciju operativnih troškova za prosinac bit će dan u sljedećem izvještaju.

Možda ste propustili...

“ŠTETOČINA MIROVINSKOG SUSTAVA“

Amsterdamska traži Pavićevu ostavku

GOLEM PAD U ODNOSU PREMA PROŠLOJ GODINI

Krajem svibnja 116 tisuća nezaposlenih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana