Svijet
ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH UPOZORAVA

Sve više migranata preko BiH ulazi u Hrvatsku ilegalno
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Objekti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod sve većim su pritiskom migranata koji preko te zemlje pokušavaju proći prema zapadnoj Europi, upozorili su u utorak iz rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice u Sarajevu, pozvavši vlasti da se ozbiljnije suoče s problemom ilegalnih migracija i preuzmu svoj dio odgovornosti.

Iz Islamske zajednice reagirali su nakon što se proteklih dana utvrdilo da sve veći broj ilegalnih migranata traži utočište u džamijama, posebice u sjeverozapadnom dijelu zemlje, preko kojega pokušavaju doći do Hrvatske. Pojavljuju se uglavnom u večernjim satima u potrazi za skloništem u kojemu bi prespavali i pritom traže pomoć u džamijama, a mjesni imami u tome im pokušavaju pomoći koliko mogu.

“Islamska zajednica u BiH spremna je pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, no istodobro apelira na tijela državne vlasti da aktiviraju akcijske planove i koordinacijska tijela koja su formirana za ovakve situacije”, navodi se u izjavi dostavljenoj medijima. Iz poglavarstva IZ potvrdili su kako su i sami svjedoci povećanog priljeva migranata, jer su sve češći slučajevi da dolaze pred objekte IZ tražeći pomoć.

Polazeći od moralne obveze da se tim ljudima iziđe u susret, IZ u BiH razmatrala je načine pomoći koji bi bili u skladu s njezinim mogućnostima i važećim zakonodavstvom, objašnjeno je.

Od tijela državne vlasti BiH iz IZ traže informaciju o trenutnom stanju i planovima zbrinjavanja migranata te preporuke o tome što Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama pomoglo, posebice uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih uvjeta.

Upozoravaju kako se džamije nisu pokazale adekvatnim rješenjem za smještaj takvih osoba, pa bi se stoga o tome morala pobrinuti država sukladno s normama međunarodne pravne zaštite izbjeglica. “Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica, nego posljednje”, stav je poglavarstva IZ u BiH.

Ravnatelj Granične policije u BiH Zoran Galić potvrdio je kako je ta zemlja suočena sa sve većom navalom ilegalnih migranata, koji pristižu preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

U 2016. godini u BiH su registrirali tek nešto više od 100 migranata, a 2017. taj se broj povećao na 754, a samo od početka 2018. godine policija u BiH zatekla je čak 458 ilegalnih migranata. “Riječ je o rapidnom povećanju”, kazao je Galić, upozorivši kako je vrlo izgledno da će već do kraja veljače biti dosegnuta ukupan broj ilegalnih migranata iz 2017. godineHina

Iz Islamske zajednice reagirali su nakon što se utvrdilo da sve veći broj migranata traži utočište u džamijama

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike