Svijet
ZBOG POMOĆI KURDIMA

Turska prijeti “otomanskim udarcem”
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Vezani članci

OBRAT U SIRIJI

Asad pomaže Kurdima u ratu protiv Turske

Odluka SAD-a da nastavi financirati snage kurdske milicije YPG u Siriji utjecat će na turske odluke, poručio je u utorak predsjednik Tayyip Erdogan uoči posjeta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona ovoga tjedna.

Američki dužnosnici kazali su da Tillerson očekuje problematične razgovore tijekom posjeta Turskoj u četvrtak i petak s obzirom na to da se interesi dviju NATO saveznica u Siriji snažno razlikuju. Turska je razljućena američkom potporom YPG-u, koji Ankara smatra terorističkom organizacijom i produžetkom Radničke stranke Kurdistana (PKK). Washington podupire YPG u borbi protiv Islamske države u Siriji.

“Odluka našeg saveznika da pruži financijsku potporu YPG-u... sigurno će utjecati na naše odluke”, kazao je Erdogan u govoru članovima vladajuće stranke AK u parlamentu. Turska je prošlog mjeseca pokrenula akciju u Siriji kako bi uklonila YPG sa svoje južne granice. Zaprijetila je da će nastaviti operaciju prema sirijskom gradu Manbidžu, koji kontroliraju snage YPG-a, i upozorila američke snage da je ne ometaju. Washington je objavio kako nema namjeru povući se iz Manbidža. “Jasno je da oni koji kažu da će agresivno odgovoriti ako nas napadnete nisu nikad iskusili otomanski udarac”, kazao je Erdogan.H

YPG u tihom savezništvu i s Asadom

YPG je, uz američku pomoć, stvorio još jedno (prešutno) savezništvo nakan napada turske vojske na sirijsku granicu. Naime, provladine snage predsjednika Bašara al Asada i snage predvođene Kurdima međusobno su se borile u drugim dijelovima Sirije jer se Damask protivi zahtjevima Kurda za autonomiju. Ali u Afrinu imaju zajedničkog nepri jatelja i zajednički interes - blokiranje turskog napredovanja na terenu. U nevjerojatnom obratu Kurdi su sklopili prešutni savez s vladinim snagama, koje im pružaju neku logističku pomoć i dopuštaju kurdskim borcima da prelaze preko teritorija koje drže Asadove snage kako bi doveli pojačanje iz drugih dijelova Sirije.

Možda ste propustili...

HONG KONG NE ŽELI IZRUČIVATI KINI SVOJE GRAĐANE

Policija suzavcem i gumenim mecima napala prosvjednike

BIJELA KUĆA ODGAĐA OGRANIČENJA ZA HUAWEI UREĐAJE?

Kina otvorena za pregovore sa SAD-om oko trgovine, ali...

PROSVJEDI PROTIV "NAMJEŠTENIH" IZBORA

Stotine uhićenih u Kazahstanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana