Svijet
UBOJSTVO OLIVERA IVANOVIĆA

Policajci s Kosova osumnjičeni za nestale dokaze
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Osnovni sud u Mitrovici oslobodio je dvojicu kosovskih policajaca, srpske nacionalnosti, uhićenih zbog sumnje da su manipulirali dokazima u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića, potvrdio je za Koha Ditore glavni tužitelj Osnovnog tužiteljstva u Mitrovici Šućri Sulja, prenosi portal Kossev. Sud je donio odluku na temelju procjene kako “nema dovoljno osnova da policajcima bude određen pritvor od 30 dana kako je tražilo Osnovno tužiteljstvo u Kosovskoj Mitrovici”.

Naime, Tužiteljstvo je u ponedjeljak navečer zatražilo od suda jednomjesečni pritvor za osumnjičene policajce Žarko Janković (48) i Dragiša Marković (48) zbog sumnje da su uzeli čahuru s mjesta ubojstva i nisu je predali zajedno s drugim dokazima. Drugi tužitelj u istrazi ubojstva vođe kosovskih Srba, Olivera Ivanovića, Šućri Sulja kaže kako su osumnjičeni policajci s mjesta zločina uzeli čahuru od metka i prilikom pretresa u njihovim kućama je pronađeno i ilegalno oružje, pištolj TT sa streljivom kalibra 7,62 mm.

Mediji u Srbiji podsjećaju kako je odmah nakon ubojstva potpredsjednica Ivanovićeve stranke Ksenija Božović govorila kako je na putu prema uredu stranke gdje je ubijen Ivanović srela policajca koji joj je rekao da je Oliver Ivanović imao srčani udar. Kada je sišla niz stube ureda, pitala je policajca što se dogodilo, a on je odgovorio da ne zna.

- U tom trenutku pronalazimo tri čahure i pitam ga što je to. On kaže da ne zna. Tek nakon 20 - 25 minuta stiže ekipa kosovske policije, koja je razvukla žutu vrpcu. Za to je vrijeme tu prošlo mnogo ljudi, kakva će to istraga biti, baš me zanima - rekla je Ksenija Božović.

Kosovski ministar pravosuđa Abelard Tahiri izjavio je da je Priština poslala četiri pisana zahtjeva Beogradu za informacije u svezi s rasvjetljavanjem ubojstva Olivera Ivanovića, ali ni na jedan nije dobila odgovor.

- Tijekom ovog tjedna dostavit ćemo još jedan zahtjev vlastima u Beogradu, gdje ćemo ih upitati o statusu ranije dostavljenih zahtjeva i postoji li volja da odgovore ili kako stoje stvari - rekao je Tahiri za radio Slobodna Europa, a srpsko Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo da su od Prištine dobili dokumente koji sadrže izvješće o obdukciji, balistički nalaz i izvješće i fotografije s mjesta zločina.M.Flego

Ubojstvo zaustavilo pregovore

Dijalog između Prištine i Beograda kojem posreduje Europska unija bio je u zastoju više od godinu dana. Tehnički dijalog trebao se nastaviti ranije u siječnju, ali se srbijanski tim vratio iz Bruxellesa nakon vijesti o atentatu Olivera Ivanovića, srpskog čelnika oporbene građanske inicijative Slobode, demokracije i pravde u Kosovskoj Mitrovici. Zakonski obvezujući sporazum s Kosovom, čija neovisnost ne priznaje Beograd i pet država članica EU-a, ključni je uvjet za članstvo Srbije u EU. Srbija je zemlja kandidatkinja i do sada je otvorila 12 od 35 pregovaračkih poglavlja.

Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike