Svijet
"KLIMA POVJERENJA I DIJALOGA"

Odnos dviju Koreja popravila Olimpijada
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozdravio je napore na uspostavi “klime povjerenja i dijaloga” između dviju Koreja nakon što je razgovarao s predstavnicima izaslanstva Sjeverne Koreje, koje se vratilo iz trodnevnog posjeta Južnoj Koreji, gdje je nazočilo otvaranju Zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu, objavila je u utorak sjevernokorejska državna agencija, a prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap.

“Važno je nastaviti dobre rezultate daljnjim oživljavanjem klime pomirenja i dijaloga koju je stvorila snažna želja i zajednička volja Sjeverne i Južne Koreje, a zamah joj dale Zimske olimpijske igre”, citirala je Kimove riječi sjevernokorejskoj delegaciji Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Izaslanstvo je formalno bilo predvođeno Kimom Jong Namom, predsjednikom Predsjedništva Sjevernokorejske skupštine, no stvarnu vodeću ulogu imala je moćna Kimova sestra Kim Jo Jong, koja je proslijedila poziv svojega brata južnokorejskom predsjedniku Moon Jae Inu da posjeti Sjevernu Koreju.

Kim Jo Jong detaljno je izvijestila sjevernokorejskog vođu o svom susretu s Moonom, kao i o potezima američke strane, navodi KCNA u priopćenju, govoreći o svojim kratkim susretima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, koji je prošlog tjedna također posjetio Južnu Koreju.

Kim Jong Un ocijenio je kako su napori Južne Koreje da se njihovom posjetu posveti prioritetna pozornost bili “vrlo impresivni” te je izrazio zahvalnost na tome. Također je istaknuo daljnju orijentaciju na unaprjeđivanje odnosa Sjever - Jug i dao važne upute odgovarajućim službama da poduzmu praktične mjere za to, dodaje KCNA u izvješću koje označuje nastavak serije pomirbenih poteza dviju Koreja.

Nakon prošlogodišnje eskalacije napetosti zbog sjevernokorejskih testiranja balističkih raketa vodstva dviju Koreja povukla su u povodu Zimskih olimpijskih igara niz poteza koji su omogućili otopljavanje odnosa na Korejskom poluotoku.

To je potaknulo nade da će Sjeverna Koreja pristati na pregovore o denuklearizaciji s Penceom, koji je izrazio spremnost na razgovore sa sjevernokorejskim režimom u izjavi novinarima na letu u SAD iz Južne Koreje, navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap.H

Kim Jong Un ocijenio je kako su napori Južne Koreje da se njihovom posjetu posveti pozornost bili ”vrlo impresivni”

Najčitanije iz rubrike