Osijek
DOK IMA POTRAŽNJE, IMA I PONUDE

Osječanka oglašava pisanje diplomskih i seminarskih radova za "prezaposlene"
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Nikada na obrani nismo otkrili da student nije sam napisao rad, kaže prof. Perić

Ako nemate vremena, a morate napisati seminar ili diplomski rad, donesite mi literaturu (a i ne morate) i ja ću vam napisati rad. Mobitel: 099/...... - napisala je Osječanka (po glasu bismo rekli da je starije dobi, nap. a.). Njezin je oglas, postavljen na stupu javne rasvjete na Divaltovoj, izazvao veliko zanimanje prolaznika, od kojih je jedan poslao fotografiju redakciji Glasa Slavonije.

Odlučili smo nazvati navedeni broj i zatražiti pomoć ponajprije u pisanju seminara, a potom i diplomskog rada. I dok je, kako smo doznali, 120 kuna cijena seminara od “šest do osam kartica”, cijena je diplomskog rada, očekivano, skuplja.

Cijena “klizna”

Kada smo zatražili diplomski rad iz književnosti za djecu, oglašivačica je odgovorila:

- Ne bih se usudila ulaziti u to, jer ipak nisam studirala hrvatski jezik, već sam usmjerena uglavnom na studente s Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Ja vam uzmem hrpu knjiga i naučim ih kao za ispit, pa onda napišem diplomski rad. Cijena ovisi o tome koliko mi dobru literaturu student donese i donese li ju uopće. Također, sve ovisi o tome koliko može čekati, je li tema lakša ili zahtjevnija... Uglavnom, uzimajući sve to u obzir, srednja je cijena diplomskog rada od 800 do 1000 kuna – rekla nam je nepoznata žena u telefonskom razgovoru, misleći da smo zaintersirani za njezine usluge.

Dodala je kako nije lako napisati seminar ili diplomski rad te da se uvijek potrudi učiniti to najbolje što zna za svakog studenta koji joj se obrati za pomoć.

Činjenica je da se oglasi ovakve vrste objavljuju na lažnim FB profilima ili oglašivač ostavlja samo e-mail adresu kako bi zametnuo trag. Stoga je javno objavljivanje telefonskog broja nesvakidašnja pojava, što je iznenadilo i dekanicu Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Renatu Perić.

Što kažu na Pravu?

- Mogli bismo poduzeti određene akcije o tom pitanju. Naš pristup i ponašanje je takvo da u dobroj vjeri studentima dajemo teme i kontroliramo način rada. Tijekom pisanja studenti donose svoje radove, rade se razne prepravke, vodimo računa o metodologiji istraživanja i slično. Nemamo iskustva da smo ikada na obrani diplomskoga rada otkrili da student nije sam napisao rad, nego da je to učinio netko drugi. Istina, teško je utvrditi da je netko drugi pisao rad. Međutim, pri seminarskim i završnim radovima imamo razne načine kako postupamo da ne dođe do toga – pojasnila je prof. Perić.

Dodala je kako joj nije jasno jesu li se i do koje mjere osobe koje se bave izradom radova za studente toliko usavršile da mogu na određen načini pratiti rad u nastanku. U svakom slučaju, smatra da je pisanje i prodaja seminara i završnih radova potupno neprihvatljivo, no smatra da ponude ne bi bilo da nema – potražnje.

- Nažalost, ljudi se snalaze na razne načine da bi došli do novca, što mogu dok ima potražnje. Tomu neće biti kraja dok se akademska zajednica ne odluči uhvatiti s time ukoštac – dodala je prof. Perić.

Iskustva na PFO-u

Oglas je komentirao i dekan Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr. sc. Krunoslava Zmaića, koji kaže da je upoznat s pisanjem seminarskih i završnih radova na fakultetima društvenih znanosti, gdje je, objašnjava, fokus istraživanja drukčiji nego, primjerice, na Poljoprivrednom fakultetu.

- Naši su profesori involvirani u završne diplomske radove i imamo pokuse koji su također vezani uz to. Nije nam se dogodilo da smo utvrdili da je netko prepisao diplomski rad ili da mu ga je netko drugi napisao. Mislim da je takav posao rezultat neznanja samih studenata da se bave istraživanjem i vjerujem da ima još raznih činitelja, no koji su točno, ne mogu reći jer ne znam - zaključio je prof. Zmaić.

Marija MIHELIĆ
OGLAŠAVAJU “STRUČNOST, KVALITETU, pouzdanost I JAMSTVO DISKRECIJE”

Oglasi koji nude pisanje diplomskih i seminarskih radova česti su i na društvenim mrežama. Tako Ivana iz Osijeka kaže da je prije sedam godina magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a u slobodno vrijeme nudi pomoć pri izradi seminarskih, diplomskih i maturalnih radova, različitih drugih zadataka te power point prezentacija. Postoji i mogućnosti prijevoda na engleski i s engleskog jezika.

“Preko kolegice nudim i usluge lektoriranja te pomoć oko pisanja seminarskih radova iz tog područja, jer ona je diplomirala hrvatski jezik i pedagogiju u Osijeku”, oglašava. Stručno, kvalitetno i pouzdano pisanje seminarskih radova nudi i doktor znanosti s dugogodišnjim iskustvom, a primanje narudžbi i komunikacija uz jamstvo visoke diskrecije nudi se preko e-maila.

NEPOŠTENO STJECANJE AKADEMSKOG NAZIVA SNOSI RIZIK KAZNENOG PROGONA

Plagirani se radovi danas uspješno detektiraju s pomoću softvera, no krivotvorene poput onih koje netko piše umjesto studenta teško je otkriti, osim ako djelomice nisu i plagirani. To ipak ne znači da istina neće izići na vidjelo i nakon niza godina. Stjepan Čurčić, predsjednik Studentskog zbora Osijek, ističe opasnost korištenja usluge pisanja rada u svrhu akademskog obrazovanja, odnosno stjecanja određenog akademskog naziva i apelira na sve studente da svoje radove pišu sami.

- Studenti koji si takve stvari dopuste ne mogu znati da kasnije neće izići na vidjelo da je taj njihov akademski naziv stečen nepošteno, i moraju biti svjesni da snose rizik za kaznene progone – poručio je Čurčić, komentirajući u rujnu 2017. godine za Glas Slavonije poslovanje tvrtke iz Kostrene koja legalno piše i prodaje akademske radove. J.P.

cijena

DIPLOMSKI VEĆ ZA 800 KUNA

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike