Osijek
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Predstavljen EU projekt “Vrijeme je za školski obrok”
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Besplatan obrok za svu djecu u osnovnim školama, a uz to da je zdrav i topao, želja je, vjerujemo, svih roditelja, naročito onih koji im to nisu u mogućnost priuštiti. Upravo tomu posebnu pozornost poklanja Osječko-baranjska županija, koja je u tom svjetlu u ponedjeljak predstavila novi EU projekt pod nazivom "Vrijeme je za školski obrok" i tako osigurala dodatna nepovratna sredstva za financiranje potrebite djece.

Riječ je o nastavku projekta "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva", koji je Županija uspješno provodila u prošloj školskoj godini. Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, i to u vidu podjele prehrane u osnovnim školama.

- Projekt je vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna, a njime je obuhvaćeno ukupno 1614 djece iz 42 osnovne škole. Ostalim osnovnim školama kojima je Županija osnivač, u trenutku prijave projekta, pitanje prehrane pokrivale su jedinice lokalne samouprave - istaknula je Sandra Filipović, v. d. pročelnika UO za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu OBŽ-a. Podsjetila je kako usporedno s ovim EU projektom, Županija od 1. siječnja provodi i vlastiti projekt, kojim je svim osnovcima s područja OBŽ-a osiguran besplatan obrok. Intencija je da osim što je besplatan, taj obrok bude kuhan i zdrav. Svjesni činjenice da nisu u svim školama uvjeti jednaki, u idućim će se godinama raditi na podizanju standarda kroz opremanje škola. Priča će se zaokružiti uključivanjem lokalnih OPG-ova, koji će obližnjim školama dostavljati domaće proizvode. Tako već sada 18.000 učenika ima besplatan obrok, koji će biti i puno zdraviji od onoga kakav je bio - kaže dožupan Goran Ivanović.

- Prilagodba će trajati malo duže, jer nisu sve škole pripremljene za kuhanje toplog obroka. Sredstva iz ovog EU projekta bitno će pomoći da lakše ostvarimo ono što smo zamislili – poručio je dožupan.

Dodao je kako od oko 70 škola uključenih u županijski projekt u njih petnaestak učenici već uživaju u toplom kuhanom obroku. J. Pejaković

Već sada 18.000 učenika ima besplatan obrok, koji će biti i puno zdraviji od onoga kakav je bio

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike