Regija
POMOĆ ZAPOSLENIM RODITELJIMA

Dok Ministarstvo uvodi drugu smjenu, đakovački vrtić radi do 19 sati
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Od iduće pedagoške godine u hrvatskim vrtićima posao za 700 odgojiteljica, odgojitelja i dodatnog osoblja - kuharica, spremačica...

ĐAKOVO - Potaknuta iskustvom u provedbi programa “Zaželi”, u sklopu kojega se žene posredovanjem lokalnih organizacija i gradova povezuju s tržištem rada, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zajednički pripremaju projekt prema kojem će se zaposliti dodatnih 700 odgojiteljica i odgojitelja te dodatnog osoblja u vrtićima u Republici Hrvatskoj, doznajemo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

- Razgovarajući o odnosu privatnog i poslovnog života žena i muškaraca, odlučili smo se na tu demografsku mjeru kako bismo radno vrijeme vrtića bolje uskladili s radnim vremenima brojnih roditelja, odnosno uveli dvosmjenski rad - objašnjavaju nam u spomenutom ministarstvu, dodajući kako je u tijeku razrada natječajne dokumentacije.

“Očekujemo da će se natječaj otvoriti u ožujku. Na natječaj će se moći prijaviti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima u kojima postoji potreba za poslijepodnevnom smjenom, pritom će se voditi računa da vrtići budu raspoređeni po cijeloj zemlji. Realizacija projekta bit će slična onoj projekta 'Zaželi', a financirat će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o oko 300 milijuna kuna”, navode iz Ministarstva.

Konkretno, kad ovaj program zaživi, djeca će moći biti u vrtiću najvjerojatnije do 21 sat. Što to znači za đakovačke mališane, pitali smo Ambru Kordić, ravnateljicu Dječjeg vrtića Đakovo, koji u svom sastavu ima tri vrtićke kuće.

- Mi već imamo organiziran boravak do 19 sati, to je druga smjena nastala u skladu s potrebama roditelja. Takav boravak omogućen je u Vrtiću Vila, no nema puno roditelja odnosno djece u toj smjeni. Samo petero-šestero, neki ostaju do 18, manji broj do 19 sati. Uglavnom, odgojiteljica ostaje do 19.15 - kaže ravnateljica Kordić.

Hoće li biti potrebe za radom do 21 sat, kaže, pokazat će idući upisi djece u vrtić.

- Na idućim upisima roditelji će iskazati kakve su potrebe, a u skladu s tim bit će kreirani programi. Kompletan rad vrtića organizira se u skladu s potrebama roditelja. Ove pedagoške godine iskazana je potreba za radom do 19 sati i tako radimo. Vidjet ćemo, kažem, što će biti na drugim upisima, jer i djeca koja su upisana moraju potvrditi ostanak - objašnjava ravnateljica.

U njihove tri vrtićke kuće, Botićevoj, Mažuranićevoj i na Vili, boravi 290 mališana. Zanimanje za upis je veliko, pa postoji i lista čekanja.

Posao bi tako uz odgojiteljice i odgojitelje mogli pronaći kuharice, čistačice, a dio sredstava biti će usmjeren na prehranu djece, opremanje vrtića te edukaciju.

Maja MUŠKIĆ
Dijete u vrtiću najviše 10 sati

“Svi detalji oko dvosmjenskog rada vrtića još se utvrđuju, u tijeku su razgovori sa strukom, a dijete u vrtiću neovisno o dvosmjenskom radu neće moći provesti više od deset sati, sukladno s pedagoškim standardom. Dodatno osoblje u vrtićima trebalo bi biti zaposleno s početkom nove pedagoške godine”, doznajemo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

300

milijuna kuna, iz Europskog socijalnog fonda, stajat će projekt dvosmjenskog rada

Produženo radi Vrtić Vila, a u drugoj je smjeni petero- šestero djece

290

mališana boravi u tri đakovačke vrtićke kuće, zanimanje za upis je veliko, postoji i lista čekanja

program

VRTIĆ SE PRILAGOĐAVA POTREBAMA RODITELJA

Možda ste propustili...

JEZERO LAPOVAC KOD NAŠICA VIŠE NIJE DESTINACIJA KUPAČA, NEGO RIBOLOVACA

Našičani se po ovim vrućinama nemaju gdje rashladiti

JOŠ JEDAN USPJEŠAN PROJEKT VIDR-E

OPG Dinko Komar popravit će uništene plastenike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana