Regija
POMOĆ ZAPOSLENIM RODITELJIMA

Dok Ministarstvo uvodi drugu smjenu, đakovački vrtić radi do 19 sati
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Od iduće pedagoške godine u hrvatskim vrtićima posao za 700 odgojiteljica, odgojitelja i dodatnog osoblja - kuharica, spremačica...

ĐAKOVO - Potaknuta iskustvom u provedbi programa “Zaželi”, u sklopu kojega se žene posredovanjem lokalnih organizacija i gradova povezuju s tržištem rada, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zajednički pripremaju projekt prema kojem će se zaposliti dodatnih 700 odgojiteljica i odgojitelja te dodatnog osoblja u vrtićima u Republici Hrvatskoj, doznajemo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

- Razgovarajući o odnosu privatnog i poslovnog života žena i muškaraca, odlučili smo se na tu demografsku mjeru kako bismo radno vrijeme vrtića bolje uskladili s radnim vremenima brojnih roditelja, odnosno uveli dvosmjenski rad - objašnjavaju nam u spomenutom ministarstvu, dodajući kako je u tijeku razrada natječajne dokumentacije.

“Očekujemo da će se natječaj otvoriti u ožujku. Na natječaj će se moći prijaviti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima u kojima postoji potreba za poslijepodnevnom smjenom, pritom će se voditi računa da vrtići budu raspoređeni po cijeloj zemlji. Realizacija projekta bit će slična onoj projekta 'Zaželi', a financirat će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o oko 300 milijuna kuna”, navode iz Ministarstva.

Konkretno, kad ovaj program zaživi, djeca će moći biti u vrtiću najvjerojatnije do 21 sat. Što to znači za đakovačke mališane, pitali smo Ambru Kordić, ravnateljicu Dječjeg vrtića Đakovo, koji u svom sastavu ima tri vrtićke kuće.

- Mi već imamo organiziran boravak do 19 sati, to je druga smjena nastala u skladu s potrebama roditelja. Takav boravak omogućen je u Vrtiću Vila, no nema puno roditelja odnosno djece u toj smjeni. Samo petero-šestero, neki ostaju do 18, manji broj do 19 sati. Uglavnom, odgojiteljica ostaje do 19.15 - kaže ravnateljica Kordić.

Hoće li biti potrebe za radom do 21 sat, kaže, pokazat će idući upisi djece u vrtić.

- Na idućim upisima roditelji će iskazati kakve su potrebe, a u skladu s tim bit će kreirani programi. Kompletan rad vrtića organizira se u skladu s potrebama roditelja. Ove pedagoške godine iskazana je potreba za radom do 19 sati i tako radimo. Vidjet ćemo, kažem, što će biti na drugim upisima, jer i djeca koja su upisana moraju potvrditi ostanak - objašnjava ravnateljica.

U njihove tri vrtićke kuće, Botićevoj, Mažuranićevoj i na Vili, boravi 290 mališana. Zanimanje za upis je veliko, pa postoji i lista čekanja.

Posao bi tako uz odgojiteljice i odgojitelje mogli pronaći kuharice, čistačice, a dio sredstava biti će usmjeren na prehranu djece, opremanje vrtića te edukaciju.

Maja MUŠKIĆ
Dijete u vrtiću najviše 10 sati

“Svi detalji oko dvosmjenskog rada vrtića još se utvrđuju, u tijeku su razgovori sa strukom, a dijete u vrtiću neovisno o dvosmjenskom radu neće moći provesti više od deset sati, sukladno s pedagoškim standardom. Dodatno osoblje u vrtićima trebalo bi biti zaposleno s početkom nove pedagoške godine”, doznajemo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

300

milijuna kuna, iz Europskog socijalnog fonda, stajat će projekt dvosmjenskog rada

Produženo radi Vrtić Vila, a u drugoj je smjeni petero- šestero djece

290

mališana boravi u tri đakovačke vrtićke kuće, zanimanje za upis je veliko, postoji i lista čekanja

program

VRTIĆ SE PRILAGOĐAVA POTREBAMA RODITELJA

Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike