Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Siječanjska groznica uzdrmala i Zagrebačku burzu - dionice su pale
Objavljeno 13. veljače, 2018.
Cijene dionica pale su jer su se ulagači, u strahu, odlučili na prodaju vrijednosnica - ukupni promet iznosio je 69,4 mil. kuna

Siječanjska groznica koja je prošlog tjedan potresla Wall Street i svjetske burze uzdrmala je i domaće tržište kapitala. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi pale su jer su se ulagači, u strahu, odlučili na prodaju vrijednosnica. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 69,4 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 50,0 milijuna kuna i obveznicama 19,4 milijuna kuna tjednog prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 10,0 milijuna kuna. To je prosječno 4,0 milijuna kuna ili 28,6 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan prije. U ponedjeljak se na Wall Streetu odvijala prava drama - dionice su odjednom počele “nekontrolirano” padati zbog visokofrekventnih transakcija (HFT - high frequence transakcion). Većinu trgovine na Wall Streetu obavljaju superbrza računala koja imaju programirane algoritme s usko postavljenim stop-loss limitima na vrlo niskim razinama kod bilo kojeg pada cijene. HFT računala poput seizmografa trenutno reagiraju na svaki poremećaj cijene dionica i pokreću fraktalnu spiralu prodaje dok se ne uspostavi nova tržišna ravnoteža na nižoj razini. Takve transakcije, koje se odvijaju velikom brzinom razmjene, izvan su kontrole ljudi i stvaraju velike porezne troškove investicijskim kućama. Budući da se na američkom tržištu obračunava i plaća promet na financijske transakcije, investicijske su kuće svoja HFT računala programirala tako da nastoje zaustaviti nekontroliranu trgovinu u što ranijoj fazi. .

Katastrofični scenariji

Dok se u New Yorku odvijala drama, na Zagrebačkoj su burzi porasle cijene dionica i indeks Crobex je u ponedjeljak ostvario rast od 0,5 posto, dohvativši 1886 bodova. Kao reakcija na zbivanja sa svjetskih burzi, u utorak ujutro cijene su dionica na Zagrebačkoj burzi opasno potonule u crveno, što je dovelo do snižavanja indeksa Crobex na 1842 boda (pad za 2,3 posto). Strah domaćih ulagača potpirili su neutemeljeni medijski natpisi u kojima su dominirali katastrofični scenariji o stanju na svjetskim burzama. S otvaranjem američkih burzi u utorak poslijepodne drama se smirila i dionice su počele rasti. Smirivanje na svjetskim burzama dovelo je do oporavka domaćeg tržišta kapitala u srijedu prijepodne. Cijene dionica su porasle i indeks Crobex je u srijedu narastao za 1,8 posto, na 1876 bodova. Četvrtak je donio novi pad dionica na Zagrebačkoj burzi i snižavanje indeksa Crobex na 1872 boda. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1864 boda. To je 13 bodova ili 0,7 posto manje nego na početku tjedna. Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex pet vrijednosnica zabilježilo je rast i 13 pad cijene, a Končar elektroindustrija - KOEI zadržala se na početnih 705,00 kn. Neizvjesnosti i nagle promjene raspoloženja ulagača pogodovale su trgovanju dionicama Valamar Riviera Poreč, kojima se u redovnom prometu ostvario 13,1 milijuna kuna tjednog prometa.

Hotelski portfelj

Najviše prometa ostvarilo se u utorak (5,5 milijuna kuna) i petak (3,0 milijuna kuna), odnosno dan nakon što je siječanjska groznica uzdrmala američke burze i stvorila nervozu među domaćim ulagačima.

Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 41,90 kn. To je 1,10 kn ili 2,6 posto manje nego na početku tjedna. Zapaženu tjednu izvedbu imala je dionica AD Plastik, kojom se ostvarilo 4,9 milijuna kuna dnevnog prometa, pri čemu je cijena podignuta na 187,00 kn (rast za 2,5 posto). Dionicama HT pojačano se trgovalo krajem tjedna. Cijena dionica HT dohvatila je u petak 167,00 kn. To je 2,00 kn ili 1,2 posto više nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,7 milijuna kuna uz porast cijene od 441,00 kn (rast za 2,6 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,0 milijuna kuna tjednog prometa uz porast cijene za 1,6 posto, na 496,00 kn. Rast cijene dionica Adris grupa potaknula je objava vijesti, bez konkretnih pojedinosti, kako će rovinjsko poduzeće otkupiti 77,78 posto tvrtke Expertus i tako preuzeti hotelski portfelj iz ruku Anđelka Leke, većinskog vlasnika Hotelsko-ugostiteljskog poduzeća - HUP Zagreb. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica narasla je u petak na 112,21 indeksni bod (rast za 0,03 posto).

Autor je vlasnik dionica HT, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, uskoro će početi objava prvih poslovnih izvještaja. Tržišta su nestabilna i budite oprezni u trgovanju.

Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike