Mozaik
GASTRONOMSKI PUTOPIS DHRUV BAKER

Turistička razglednica “Iz Hrvatske s ljubavlju”
Objavljeno 14. veljače, 2018.

Dhruv Baker: Iz Hrvatske s ljubavlju, ili u originalu Croatia’s Finest, naziv je prvog velikog hrvatskog gastronomskog putopisa na engleskom jeziku, koji se snimao na području cijele Hrvatske, a čija je zvijezda Dhruv Baker, pobjednik britanskog natjecanja MasterChef. To je turističko-gastronomska reklama Hrvatske kakva se samo poželjeti može, jer u dvadeset epizoda visoke profesionalne produkcije, koje se upravo prikazuju na Hrvatskoj televiziji, gledatelji se upoznaju s hrvatskim prirodnim ljepotama, bogatom kulturnom baštinom i najboljim od gastronomske ponude.

Nakon vrlo gledane prve epizode ove gastronomske serije u kojoj je britanski MasterChef Dhruv Baker posjetio Jastrebarsko, Samobor i Zaprešić, slijedile su ljepote, znamenitosti i enogastronomska ponuda otoka Lošinja i Opatije.

Ovu srijedu, 14. veljače, na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 21 sat, u središtu pozornosti je Zadar, nova stanica na gastronomskom putovanju MasterChefa Dhruva Bakera. Crkva Sv. Donata, glavna ulica Kalelarga, lokalna tržnica, nezaobilazne Morske orgulje, fascinantni glazbeni instrument koji odražava raspoloženje mora, samo su neke od lokacija koje Dhruv Baker posjećuje. Na Morskim orguljama pridružuje mu se Petra Gerić, chef Zepter International, koja ga upoznaje s cijelom paletom izvrsnih jela od morskih plodova. Njihova harmonija najbolje dolazi do izražaja na zajedničkom kuhanju dva jela na instalaciji Pozdrav suncu. Nakon Zadra Baker se uputio u grad Nin u kojem posjećuje kip Grgura Ninskog, kip kneza Branimira, solanu, kao i crkvu Sv. Križa, najmanju katedralu na svijetu ispred koje priprema rižoto od divljih šparoga i ovčjeg sira. Ova je gastro avantura zaokružena na magarećoj farmi u Vinjercu, gdje su Petra Gerić i MasterChef Dhruv Baker pripravili svježi smoothie od magarećeg mlijeka, jagoda, rogača, kakaa i badema.

A tko je Dhruv Baker? Od početka njegove karijere koja je počela pobjedom na britanskom MasterChefu 2010. godine, Dhruva Bakera prate sami superlativi. Rođen u Meksiku, a odrastao u Indiji i Tanzaniji, ovaj zaljubljenik u svjetske kuhinje svoja je iskustva prenio u svoju kuharicu Spice, u kojoj predstavlja i svoju kartu okusa. Upravo su začini, naime, bili najzaslužniji za Dhruvovu pobjedu na britanskom Master Chefu, čije je finale putem malih ekrana pratilo sedam milijuna otočana, a jedan od britanskih kulinarskih autoriteta, ujedno i član žirija MasterChefa, Gregg Wallace, Dhruva je opisao kao izuzetnog kuhara s anđeoskim nepcem.

Osim u Hrvatskoj, emisija pod nazivom Croatia’s Finest, emitira se u 90 zemalja svijeta, putem National Geographic Channela, što je dosada najveća promocija Hrvatske i hrvatskih proizvoda u svijetu ikada, a uključuje Rusiju, Kinu, Japan, Hong Kong, Indiju, Maleziju, Saudijsku Arabiju, Južnu Koreju, Bahrain, Ujedinjene Arapske Emirate, pa čak i dio Afrike. Predviđeno je i više repriznih emitiranja emisija sve do rujna 2019. godine.

Inače, gastronomsku seriju Dhruv Baker: Iz Hrvatske s lju bavlju (Croatia's Finest), snimala je zagrebačka produkcijska kuća MAK Production. Za hrvatske gledatelje upravo se prikazuje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) svake srijede s početkom u 21 sat, a dostupna je i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Producent i autor putopisa je Alen Nemet, izvršni producent je Tadija Kolovrat, režiju potpisuje Deni Husta, dok je tehnički producent Edvard Hudi. Ovaj projekt podržali su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. V. Latinović

Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike