Mozaik
SLOVAČKA BANSKA ŠTIAVNICA

Banka ljubavi s najdužom pjesmom ikad napisanom
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Najduža ljubavna pjesma objavljena je u 19. stoljeću u slovačkoj Banskoj Štiavnici. Danas taj srednjovjekovni rudarski gradić želi postati mjesto hodočašća zaljubljenih. Slovački pjesnik Andrej Sladkovič napisao je 1846. godine "Marinu", pjesmu s 2.900 stihova u 291 kitici, kojom je opjevao svoju nesretnu ljubav prema sugrađanki Marini Pischlovoj. Suprotno od priče o Romeu i Juliji, ova je istinita.

Marinini roditelji ruku svoje kćeri dali su bogatom pekaru, a ne pjesniku bez prebijena novčića. Kuća u kojoj je Marina nekada živjela pretvorena je u "Epicentar ljubavi" u kojoj se može pogledati interaktivna izložba o najdužoj ljubavnoj pjesmi ikad napisanoj. Ondje je smještena i "banka ljubavi" u kojoj moderni parovi mogu položiti svoje ljubavne zavjete. Taj svojevrsni muzej ljubavi vodi mjesna nevladina organizacija koja se nada da će Bansku Štiavnicu pretvoriti u srednjoeuropsku Veronu.

- Mnogi nam govore da je to preambiciozno, ali ako su milijuni ljudi spremni potegnuti do Verone kako bi vidjeli balkon izmišljenog para Romea i Julije, vjerujem da će ih mnogo doći ovdje, gdje je tragična ljubavna priča bila stvarna - kaže Katarina Javorska, glasnogovornica oganizatora. "Epicentar ljubavi" otvoren je u prosincu, nakon dvogodišnje pripreme i uređenja. H

Srednjovjekovni rudarski gradić želi postati mjesto hodočašća zaljubljenih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRUĆI PLESNI SPEKTAKL U OSIJEKU

Tropska plesna priča za prvih 25 godina Feniksa

2

FOO FIGHTERS U PULI

Odlučili pomoći radnicima Uljanika

3

PROMOCIJA KNJIGE ‘’JESI ONLINE?’’

Više gledanja, manje tipkanja