Mozaik
SLOVAČKA BANSKA ŠTIAVNICA

Banka ljubavi s najdužom pjesmom ikad napisanom
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Najduža ljubavna pjesma objavljena je u 19. stoljeću u slovačkoj Banskoj Štiavnici. Danas taj srednjovjekovni rudarski gradić želi postati mjesto hodočašća zaljubljenih. Slovački pjesnik Andrej Sladkovič napisao je 1846. godine "Marinu", pjesmu s 2.900 stihova u 291 kitici, kojom je opjevao svoju nesretnu ljubav prema sugrađanki Marini Pischlovoj. Suprotno od priče o Romeu i Juliji, ova je istinita.

Marinini roditelji ruku svoje kćeri dali su bogatom pekaru, a ne pjesniku bez prebijena novčića. Kuća u kojoj je Marina nekada živjela pretvorena je u "Epicentar ljubavi" u kojoj se može pogledati interaktivna izložba o najdužoj ljubavnoj pjesmi ikad napisanoj. Ondje je smještena i "banka ljubavi" u kojoj moderni parovi mogu položiti svoje ljubavne zavjete. Taj svojevrsni muzej ljubavi vodi mjesna nevladina organizacija koja se nada da će Bansku Štiavnicu pretvoriti u srednjoeuropsku Veronu.

- Mnogi nam govore da je to preambiciozno, ali ako su milijuni ljudi spremni potegnuti do Verone kako bi vidjeli balkon izmišljenog para Romea i Julije, vjerujem da će ih mnogo doći ovdje, gdje je tragična ljubavna priča bila stvarna - kaže Katarina Javorska, glasnogovornica oganizatora. "Epicentar ljubavi" otvoren je u prosincu, nakon dvogodišnje pripreme i uređenja. H

Srednjovjekovni rudarski gradić želi postati mjesto hodočašća zaljubljenih

Možda ste propustili...

ZAGREBAČKA PROMOCIJA U VINYLU

Paraf "Sabrana djela 1976. - 1987."

SLAVONSKE LOLE NASTUPAJU NA KONCERTU “SLAVONSKO SRCE”

Presretni smo što možemo donijeti Slavoniju u Lisinski

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORTANOVA DVODNEVNOM FEŠTOM PROSLAVILA OSMI ROĐENDAN

I nakon osam godina najveći i najposjećeniji trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj

2

POČAST VELIKOM LJUBITELJU SLAVONIJE

Izložba i koncert dokaz su da Zlatko Bourek nije otišao

3

KONCERT I CD ZA OBLJETNICU

"Đakovčanke“ proslavile 10 godina