Mozaik
HRVATSKA PREDSTAVNICA NA EUROVIZIJI

Franka: Ostvaruje mi se veliki san!
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Pjeva pjesmu “Crazy”, čiji je tekst sama napisala, a glazbu Branimir Mihaljević

Na ovogodišnjemu 63. Natjecanju za pjesmu Eurovizije Hrvatsku radioteleviziju (HRT) i Republiku Hrvatsku predstavljat će Franka Batelić, mlada glazbenica snažnoga i školovanoga glasa, koja će nastupiti s pjesmom “Crazy”.

Autor glazbe je Branimir Mihaljević, a autorica teksta Franka Batelić, koja je dosad izdala dvanaest samostalnih pjesama i ostvarila tri gostovanja na drugim pjesmama. Njezina pjesma “S tobom”, nastala nakon četverogodišnje stanke, pokazala je koliko je publika željna pop-glazbe: po broju emitiranja njezina je pjesma na vrhu top-ljestvica, a iznimno je popularna i na YouTubeu na kojemu je dosad zabilježila više od dva milijuna pregleda. Mlada glazbenica pjevanjem se bavi od svoje treće godine. Pjesmom “Ruža u kamenu” 2008. osvojila je nagradu gledatelja na Hrvatskome radijskom festivalu (HRF), a ta je pjesma osvojila i članove Središnje udruge obožavatelja Eurovizije (OGAE) koja okuplja četrdesetak europskih klubova ljubitelja Eurovizije te je pobijedila u konkurenciji od 28 pjesama. Godine 2009. nastupila je na tadašnjemu HRT-ovu natjecanju za pjesmu Eurovizije Dora s “Pjesmom za kraj”, a hrvatski ljubitelji Eurovizije drugi su je put izabrali za predstavnicu na glazbenome natjecanju Središnje udruge obožavatelja Eurovizije pod naslovom OGAE Song Contest. S pjesmom “Na tvojim rukama” nastupala je na 18. HRT-ovu natjecaju za pjesmu Eurovizije Dora. Godine 2011. izdala je pjesme na engleskome jeziku naslovljene “On Fire” i “Run” te doživjela uspjeh i izvan Republike Hrvatske. Osvojila je nominacije za novoga izvođača godine za glazbene nagrade Zlatna Koogla i Porin te pobijedila u četvrtoj sezoni popularnoga HRT-ova Plesa sa zvijezdama. Jedno je od važnijih ostvarenja i Beyoncéin izbor Franke za predizvođača na njezinu koncertu u Areni Zagreb 2013., kao i sudjelovanje u rusko-ukrajinsko-američkoj produkciji baleta “The Great Gatsby” 2017., gdje je bila jedina vokalna solistica.

- S dvije sam godine pred televizorom, s daljinskim upravljačem umjesto mikrofona, nabadala stihove pjesme Tonyja Cetinskoga “Nek ti bude ljubav sva”, kada nas je 1994. godine predstavljao na Euroviziji. Mami i tati tada sam ushićeno govorila: 'Tako će i Aka, tako će i Aka.' Ta djevojčica u meni nikada nije prestala sanjati. I sada se san ostvaruje! Predstavljat ću Hrvatsku radioteleviziju i Republiku Hrvatsku na Euroviziji. Ovom prigodom želim zahvaliti Hrvatskoj radioteleviziji na pozivu i iskazanome povjerenju. Moj tim i ja svjesni smo odgovornosti koju ovo predstavljanje donosi, spremni smo na izazov i dat ćemo baš sve od sebe da u Portugalu u svibnju Republiku Hrvatsku predstavimo na najbolji mogući način - poručila je Franka. Ovogodišnje 63. Natjecanje za pjesmu Eurovizije održat će se od 8. do 12. svibnja u glavnome gradu Portugala – Lisabonu. Bit će to prvi put u povijesti da će Portugal biti domaćinom toga najvećega glazbenog natjecanja, zaslugom njihova prošlogodišnjeg predstavnika Salvadora Sobrala koji je s pjesmom “Amar Pelos Dois” očarao Europu i svojoj državi donio prvu pobjedu poslije 53 godine od njihova prvoga sudjelovanja. Natjecanje će se održati u Altice Areni, a kroz trodnevni šou-program gledatelje će voditi Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto. Sudjelovat će 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. Slogan je ovogodišnjega natjecanja za pjesmu Eurovizije “Svi na okup!” (eng. “All Aboard”), koji nas poziva da se okupimo na jednome mjestu i zajedno proslavimo glazbu i kontinent, dok stilizirane varijacije školjke, morske trave, planktona ili meduze i ostalih živih bića koja se mogu pronaći u vodenome ekosustavu predstavljaju logotipove natjecanja. Kroz te se varijacije logotipova želi prikazati kako su ključne teme različitost, poštovanje i tolerancija.

- Vjerujemo da ćemo ove godine nastaviti uspješan niz nastupa HRT-a i Hrvatske na Euroviziji. Nakon Nine Kraljić koja se plasirala u završnu večer Eurovizije 2016. godine te izvrsna nastupa Jacquesa Houdeka prošle godine, vjerujemo da će i Franka Batelić ostvariti naš osnovni cilj – plasman u završnu večer i tako nas na najbolji način predstaviti u Lisabonu - kaže voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije Tomislav Štengl. Sve tri eurovizijske večeri moći će se pratiti uživo na HTV1, na HR2 te preko mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. T.Kvorka.

HRVATSKA U DRUGOM POLUFINALU

Poluzavršna će se natjecanja održati 8. i 10. svibnja, a završna je večer na rasporedu 12. svibnja. Ždrijebom je odlučeno kako će se Hrvatska natjecati u drugome dijelu prve poluzavršnice 8. svibnja u Altice Areni u Lisabonu. Tako će se primjerice u našoj skupini natjecati i Makedonija, Bugarska, Irska, Švicarska i Grčka, dok su u drugoj poluzavršnoj večeri Srbija, Slovenija, Crna Gora, Mađarska i druge države. Točan redoslijed svih nastupa bit će poznat u ožujku.

slogan

OVE GODINE JE “SVI NA OKUP!”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRADAO POPULARNI PJEVAČ NARODNE GLAZBE

U nesreći u Njemačkoj poginuo Šaban Šaulić

2

U OPATIJI ODRŽANA DORA 2019.

Roko i "The Dream" putuju na Eurosong

3

ZIMSKI ŠOKAČKI DIVANI

Marinela Knežević iz Tenje najljepša Slavonka