Novosti
SRPSKI MEDIJI O POSJETU

Od pitanja nestalih do beogradskih tablica
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Mediji u Srbiji pozorno prate posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu. Nakon što su danima uoči dolaska u Hrvatsku najavljivali “demonstracije ustaša” i “atmosferu linča”, čemu su svoj prilog davali i neki dužnosnici, poput Aleksandra Vulina, u ponedjeljak nije bilo pretjeranog huškanja. Ozbiljni B92 na naslovnici je donio tekst naslovljen “Kolinda i Vučić nakon sastanka: Nismo o prošlosti” te Vučićevu izjavu u kojoj se opravdava kako nije “nikakav četnik” te Vulinovu u kojoj kaže kako je on samo “odgovarao na iskre iz Zagreba”. “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Zagrebu da su u razgovoru s njegovom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović ponuđene informacije koje će nekim obiteljima značiti dosta u otkrivanju gdje su njihovi nestali članovi te najavio da će dvije strane u sljedeće dvije godine pokušati riješiti problem granica, a ako ne dođu do rješenja o tome, morat će se ići na međunarodnu arbitražu”, ističe se. Beogradski Blic otkriva što je Vučić donio u paketima koje je predao hrvatskoj predsjednici i bavi se natpisom na glagoljici na rukavu hrvatske predsjednice i pita se komu je ta poruka upućena. Donosi i tekst o kardinalu Josipu Bozaniću pod naslovom “Tko je kardinal Bozanić kojega Vučić smatra važnim sugovornikom u Hrvatskoj”.

Srpska državna televizija detaljno je pratila prvi dan Vučićeva posjeta Zagrebu i izdvaja izjavu kako je “došao u Hrvatsku razgovarati o otvorenim pitanjima” te naglasio kako se “srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da o pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese”. Donosi i izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako se “u mnogim pitanjima dvije strane nisu suglasile, u nekima su se približile, a u nekim će se u budućnosti približiti”.

Huškački portal “Srbija danas” manje piše o susretima dvoje državnika, a više o “rubnim” pojavama koje su pratile boravak Vučića u Zagrebu poput navodne ljutnje hrvatskih novinara kada su srpski novinari pitali Vučića što misli o prosvjedima desničara. Tabloid Telegraf donosi što je Vučić donio u paketima, kako se Zagrebom provozao u automobilu s beogradskim registracijskim tablicama i što su im domaćini priredili za objed. M.Flego

PREMIJERKA BRNABIĆ: NE ČUJEMO SPREMNOST ZA DIJALOG

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je kako Srbija pruža ruku Hrvatskoj, ali da s druge strane ne čuje spremnost za dijalog. “Ne očekujem osobito velike rezultate posjeta predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu koji je, uprkos za mene nevjerojatnoj atmosferi u jednoj članici EU-a, opet pokazao pruženu ruku”, rekla je Ana Brnabić i pokušala obraniti ministra obrane Aleksandra Vulina zbog njegovih ekstremnih izjava o Hrvatskoj rekavši kako je Vulin bio izazvan i “samo je reagirao na nevjerojatne izjave iz Zagreba”.