Novosti
KOLONE I PRI ULASKU U MAĐARSKU

Umjesto na festivalu, tri i pol sata proveli na granici
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Više od dva sata čekali su vozači osobnih automobila u nedjelju na izlazak iz Hrvatske te oko sat i pol na ulazak u Hrvatsku na graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Duboševica–Udvar.

Naime, u nedjelju se u obližnjem mađarskom gradu Mohaču održavao finalni karnevalski festival buša, zbog čega se veći dio hrvatskih građana odlučio na izlet u susjednu državu. Umjesto turističke dobrodošlice, dočekale su ih kolone na ulasku u Mađarsku te višesatna čekanja.

Bez posebne kolone

- Željeli smo u Mohač stići oko 14 sati, kada zapravo kreće povorka po centru grada. No, na graničnom prijelazu čekali smo od 14 do 16 sati, i to s dvoje male djece u automobilu. Na granici nam je objašnjeno kako je gužva nastala zbog velikog broja putnika s dokumentima BiH, a koji rade u Austriji te se vraćaju preko Mađarske u Austriju nakon produženog vikenda zbog blagdana u ovoj državi. Dijelom nam je jasno da zbog ulaska u šengenski prostor pregled građana s dokumentima trećih zemalja duže traje. No, najveći je problem što na ovom prijelazu uopće ne funkcionira posebna kolona za EU građane i ona za ostale putnike, jer bi u suprotnom primjerice u nedjelju ulazak u Mađarsku bio mnogo brži i ne bismo morali čekati isto kao i građani BiH, koji nemaju EU dokumente. Ono što nam nikako nije jasno je zašto smo na povratku iz Mađarske čekali sat i pol na ulazu u Hrvatsku. Znači, na granicu smo stigli oko 19 sati, a u Hrvatsku smo ušli u 20.30 sati. Ispred nas su bila isključivo vozila s hrvatskim tablicama. Tu se više ne mogu opravdavati čuvanjem šengenske zone, nego čistim maltretiranjem. Uistinu se nisam osjećao kao građanin Europske unije, nego kao građanin drugog reda - komentirao je za naš list čitatelj Miroslav E.

Nedjeljne gužve na granici s Mađarskom zapravo su samo podsjetnik na ono što hrvatske građane čeka na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom već od ovog proljeća, točnije Uskrsa, kada će krenuti veće gužve. Naime, nakon nepune četiri godine, koliko su hrvatski građani uživali u relativno liberalnom režimu prelaska granice, od travnja prošle godine na hrvatsko-slovensku i hrvatsko-mađarsku granicu vratila se stroga i nepropusna granica, koju više nije moguće prelaziti, tako da nam policajci samo mahnu da možemo proći dalje bez pregledavanja dokumenata. Recimo i kako su u međuvremenu upravo austrijski radnici iz BiH otkrili kako im je putovanje mađarskim autocestama do Austrije povoljnije, a čekanje na hrvatsko-mađarskoj granici trebalo bi ipak biti kraće od onoga na hrvatsko-slovenskoj. Stoga su gužve vikendom na graničnim prijelazima Duboševica i Baranjsko Petrovo Selo sve češće.

Objašnjenje policije

Iz Policijske uprave osječko-baranjske u ponedjeljak su priznali kako je u nedjelju na spomenutom graničnom prijelazu bio pojačan promet te ponudili objašnjenje zbog čekanja.

“Točno je da je intenzitet prometa bilo povećan, kao i svakog vikenda, te pogotovo zbog održavanja karnevala buša u Mađarskoj. S tim u svezi rukovoditelji i policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir koji su obavljali graničnu kontrolu poduzeli su sve moguće mjere kako bi se omogućila povećana protočnost prometa na graničnom prijelazu Duboševica-Udvar, a također se odnosi i na povećan broj policijskih službenika koji obavljaju poslove granične kontrole, otvoren maksimalan broj prometnih trakova za obavljanje granične kontrole te su policijski službenici regulirali promet na prometnici D-7, koja vodi prema graničnom prijelazu i preusmjeravali promet na susjedni granični prijelaz Baranjsko Petrovo Selo-Beremend (gdje je promet bio smanjenog intenziteta) s ciljem kraćeg zadržavanja putnika na graničnom prijelazu te iskorištavanja maksimalnih organizacijskih i infrastrukturnih mogućnosti graničnog prijelaza Duboševica-Udvar”, tumače iz PU osječko-baranjske.

Nefreteta Z. EBERHARD
TROSTRUKA PROVJERA MAĐARA

Prošlogodišnja šengenska uredba propisuje detaljnu i striktnu kontrolu svih putnika na šengenskim granicama Europske unije, pa tako i državljana EU-a, a ne samo putnika iz trećih zemalja. Tako, primjerice, mađarski policajci provode trostruku kontrolu svakog putnika: provjeru dokumenata u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), kao i u Interpolovoj i nacionalnoj bazi podataka ukradenih, izgubljenih i poništenih dokumenata. Hrvatska policija ime svakog putnika provodi kroz nacionalnu MUP-ovu bazu podataka te Interpolovu bazu podataka.

SUSTAV “ONE STOP CONTROL”

“Granična kontrola na graničnim prijelazima Duboševica-Udvar i Baranjsko Petrovo Selo-Beremend obavlja se sustavom 'One Stop Control', gdje se hrvatski policijski službenici nalaze na mađarskim graničnim prijelazima Udvar i Beremend, pa se putnici samo jedanput zaustavljaju kako bi policijski službenici obiju država obavili graničnu kontrolu. Prosječno vrijeme trajanja granične kontrole u večernjim satima u RH bilo je minutu i pol. Također, treba uzeti u obzir i obavljanje granične kontrole od strane mađarske granične policije, na čiji način rada, broj policijskih službenika kao i otvorenost prometnih trakova na kojima se obavlja granična kontrola, ne možemo utjecati. Stoga je evidentno da razlog dužine čekanja nije vrijeme trajanja granične kontrole, već pojačan intenzitet prometa na graničnom prijelazu kao i tehnički odnosno infrastrukturni uvjeti graničnog prijelaza”, stoji u objašnjenju PU osječko-baranjske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana