Autoglas
PRETPREMIJERA: ŠKODA FABIA

Novo lice češke megauspješnice
Objavljeno 13. veljače, 2018.
Redizajnirana Škoda Fabia bit će premijerno pokazana u ožujku u Ženevi. Na tržištu će biti nakon lipnja

Nova Škoda Fabia bit će premijerno pokazana na salonu automobila u Ženevi u ožujku, dok bi se na tržištu trebala pojaviti u drugoj polovini godine. Češka tvrtka, koja je član Volkswagen grupe, puno nade ulaže u novu Fabiju. Od lansiranja na tržište 1999. godine, Fabia je prodana u više od četiri milijuna primjeraka, a samo u svojoj trećoj generaciji, koja je startala 2014. godine, prodana je u više od pola milijuna primjeraka.

U Ženevi će se predstaviti osvježena Fabia, a blage su promjene vidljive na prednjem i stražnjem kraju, premijernim LED svjetlima i novotarijama u unutrašnjosti. Kupci će moći birati Fabiju s proširenom ponudom kotača koja sada uključuje i 18-inčne za hatchback izvedbu. Kako su naveli iz Škode, Fabiji je redizajnirana instrument-ploča, dok bi ukrasne trake i dvobojna sjedala trebali poboljšati interijer.

Ponuda motora za novu Škodu Fabiju sastojat će se od četiri efikasna benzinska pogona, svaki s tri cilindra i kapaciteta 1,0 litara. MPI motori proizvode 44 kW (60 KS) i 55 kW (75 KS) snage. Dva moderna turbo TSI motora generiraju 70 kW (95 KS) i 81 kW (110 KS). Oba TSI motora opremljena su filterom krupnih čestica (DPF). Najmoćniji motor može biti uparen i sa sedmostupanjskim DSG mjenjačem. Proširen je i izbor sustava pomoći u vožnji, a proizvođač ovaj put izdvaja sustav alarmiranja na vozilo u mrtvom kutu, sustav upozorenja na rizik od naleta vozila odostraga, a tu je i Light Assist koji automatski prebacuje s dugih na kratka svjetla nakon detekcije vozila koje stiže ususret.

Infotainment sustav Swing stiže sa 6,5-inčnim zaslonom na koji se prenose informacije i nudi SmartLink+ s funkcijama Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM i SmartGate. Od dodatnih sitnica iz Škode poručuju kako će Fabia, ovisno o opremi, biti opremljena s USB priključcima za putnike za dodatnu udobnost na zadnjem sjedalu. Bočni pretinac u prtljažniku, također, ima prijenosnu LED svjetiljku. Više detalja o redizajniranoj Fabiji znat će se nakon premijere u Ženevi.

Milan BUGARIĆ

4

milijuna primjeraka Fabije prodano je od 1999. godine