Mozaik
HRVATSKI KUHARSKI KUP U SOLINU

Slavonci pokazali svoju kreativnost
Objavljeno 12. veljače, 2018.
Kuhari Ivan Đukić iz Osijeka i Dražen Šafar iz Orahovice na radionici su prezentirali majstorije kulinarske umjetnosti

Solin je bio domaćin drugog kola 13. izdanja Hrvatskog kuharskog kupa, koji su organizacijski potpisali udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatski kuharski savez. Zadatak svih kuhara bio je pripremiti svečanu hladnu platu od pastrve, pršuta, slanutka i artičoke, glavna jela od janjećeg buta, ružmarina i sezonskog povrća te deserte od klementina, rogača, badema i skute.

Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Vladimir Balent, Gostimir Dragić i Erich Glavica. Pobjedu u ukupnom poretku, kao i u prvom kolu, odnio je Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina, drugo mjesto pripalo je Marinu Pozderu također iz varaždinskog restorana, Bedem, koji je bio najbolji u desertu te drugi u glavnom jelu, a Dario Špehar iz hotela Plitvice pobijedio je u predjelu i glavnom jelu, ali ga je boljeg plasmana koštao rezultat u desertu. Posebna priča drugog kola bila je rezervirana za kulinarsku umjetnost. Naime, članovi Sekcije za kulinarsku artistiku Ivan Đukić iz Osijeka te Dražen Šafar iz Orahovice odradili su malu curving radionicu te prezentirali vrhunske majstorije kulinarske umjetnosti

- Naša sekcija već nekoliko godina prezentira kulinarsku umjetnost, odnosno dekoraciju od voća i povrća. Više smo nego aktivni na svim velikim događajima Hrvatskog kuharskog saveza, domjencima i manifestacijama udruga i organizacija, a ponajviše se ponosimo organizacijom radionica i edukacija za učenike strukovnih škola. Naime, cijele godine održavamo radionice po školama, svatko u svom dijelu Hrvatske, jer nas je više članova, i to iz cijele Lijepe Naše. Kulinarska umjetnost je poseban dio gastronomije i uvijek nam je drago kada budemo dio događaja naše krovne organizacije, Hrvatskog kuharskog saveza, kao i sada u Solinu – kaže Dražen Šafar iz Orahovice, koji je uz Ivana Đukića iz Osijeka pripremio atraktivan aranžman od voća i povrća koji je krasio buffet stol.

- Radili smo dekoracije od lubenice, tikve i drugih vrsta povrća i voća, a ono što je najvažnije jest taj prigodni stol, koji je bio dostupan svim posjetiteljima Kupa, djeci i odraslima, a bili su uistinu oduševljeni. Svi su ga imali želju fotografirati. Cilj je da svaki Kup, u bilo kojem dijelu Hrvatske, obogatimo svojim nastupom, odnosno da građani iz svih dijelova Hrvatske vide što se sve može napraviti od voća i povrća – kaže Đukić te dodaje jednu zanimljivost:

- U Solinu je prvi put u Hrvatskom kuharskom kupu nastupio i jedan kuhar iz Osijeka, član naše Udruge kuhara Osječko-baranjske županije, Saša Ninković iz Pizzerije Lipov hlad. Saša se natjecao u kategoriji toplog jela, gdje je pripremao janjeći but uz sezonsko povrće, i njegov je nastup iznimno važan jer smo probili led na državnom natjecanju i više smo nego zadovoljni – zaključio je Đukić. Treće kolo Hrvatskog kuharskog kupa bit će sredinom ožujka u Bjelovaru, gdje će slavonski majstori kulinarske umjetnosti ponovno imati zapaženu ulogu.

Vladimir GRGURIĆ

Prvi je put u Hrvatskom kuharskom kupu nastupio i kuhar iz Osijeka, Saša Ninković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNA PRODUKCIJA CHEERLEADING KLUBA MA&KO

Čak 130 plesačica izvelo je 17 sjajnih koreografija

2

PJESME PODRAVINE I PODRAVLJA U PITOMAČI

‘’Podravina od cvijeća
tkana’’ dobila nagradu

3

UDRUGA ŽENA CER CRNAC

Vrijedno čuvaju običaje i kulturnu baštinu