Crna kronika
ZAGREB: STRUJNI GA UDAR POŠTEDIO

Ukrao 27 naponskih kabela s vagona
Objavljeno 12. veljače, 2018.

ZAGREB

Zagrebačka policija uhitila je 29-godišnjeg muškarca osumnjičenog za 27 krađa kabela i dvije krađe u pokušaju, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, čime je počinjena šteta od oko 295.000 kuna, priopćeno je u subotu iz policije. Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je 29-godišnjak krađe počinio u ožujku, kolovozu, rujnu, listopadu, studenom i prosincu 2017. te u siječnju i veljači ove godine s vagona na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, na Trgu kralja Tomislava.

Ondje je ukrao naponske kabele u vlasništvu poduzeća iz Zagreba, ukupno 28 kabela različitih dužina, a dva je pokušao otuđiti. Ukupna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 295.000 kuna, navode iz Policijske uprave zagrebačke. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je 29-godišnjeg muškarca predala pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće podnijeli su nadležnom državnom odvjetništvu.

Kako neslužbeno doznajemo, mladi se kradljivac zbog plijena, unatoč opasnosti od mogućeg strujnog udara, penjao na vagone! Lopov je imao sreće, no 14-godišnjak koji se početkom siječnja popeo na vagon zbog snimanja selfija, nije. Ova se tragedija dogodila na Zapadnom kolodvoru Zagreb. Zbog strujnog udara dječak je doslovce izgorio, a njegov je vršnjak svjedočio stravičnoj tragediji.H

VELIKA OPASNOST OD TRAGEDIJE

Opasnost od strujnog udara koja prijeti pri penjanju na vagone velika je. U željezničkome prometu električna se energija osim za vuču vlakova koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, ne samo na elektrificiranim prugama. Električni vodovi iznad vagona “živi” su i opasni jer imaju izrazito visok nazivni napon, od 25.000 V te jakost struje pri kratkim spojevima doseže nekoliko tisuća ampera.

Najčitanije iz rubrike