Novosti
DOBRI I LOŠI POLICAJCI

Političke razgovore treba voditi bez upletanja ulice
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak (12. veljače) u Zagreb prometnuo se u gotovo najvažniji politički događaj u Hrvatskoj.

No, koliko je to bila želja hrvatske politike, a koliko posljedica vrlo vješto odigrane igre Vučićevih suradnika, koji su potpaljivanjem različitih tema uspjeli isprovocirati hrvatsku javnost do toga da će zbog dolaska Vučića različite udruge organizirati i prosvjede?

Marginalni posjet

Na to pitanje odgovor je dao politički analitičar Davor Gjenero, koji je istaknuo kako je činjenica da je Srbija Hrvatskoj mnogo manje važna nego Hrvatska Srbiji.

- Posjet Vučića Hrvatskoj za domaći unutarpolitički život prilično je marginalan. Nakon pristupanja Europskoj uniji Hrvatska više nije dio regije zapadnog Balkana. Politička dinamika na tom prostoru tiče je se samo koliko je ona u skladu s hrvatskim interesima. A na tom prostoru prvi hrvatski interes je BiH, zbog značenja hrvatske nacionalne zajednice u toj zemlji te duge granice i tradicionalne političke, povijesne i ekonomske povezanosti dviju zemalja. Drugi hrvatski interes je Makedonija, gdje se lome koplja oko toga hoće li pobijediti oni koje Hrvatska politički podržava i koji su čvrsto naklonjeni euroatlantizmu. Slijedi hrvatski interes vezan uz jačanje europeizacije i završetak pristupnog procesa Crne Gore, a tek nakon toga dolaze pitanja odnosa sa Srbijom te s Kosovom - kaže Gjenero.

On napominje da je za Srbiju redoslijed prioriteta potpuno drukčiji. Srbija se pokušava uspostaviti kao ključna država zapadnog Balkana i na neki način, pojašnjava Gjenero, stalno traži hrvatsku podršku za takvu svoju politiku.

- Traži svojevrsnu osovinsku suradnju Zagreba i Beograda kao legitimaciju te dominantne pozicije Srbije na tom prostoru. Zbog toga je Vučiću ovaj posjet bio izuzetno važan i zbog toga je uspio dobiti poziv od hrvatske predsjednice. Poslije je vrlo vješto pitanje svoga dolaska akcijama “dobrih i loših policajaca” pretvorio u relevantnu političku temu u Hrvatskoj - naglašava Gjenero.

Ignoriranje

Dodaje da je ignoriranje jedina efikasna politika kojom se Hrvatska može izvući od uvlačenja u balkanske Vučićeve kombinacije. Gjenero podsjeća da je to i bila inicijalna pozicija hrvatske Vlade, međutim, za razliku od Beograda, koji potpuno kontrolira medije, u Zagrebu Vlada ima ograničen utjecaj na medije i ne može spriječiti otvaranje nekih tema i pitanja. Dakle, zaključuje, ne zbog neke velike političke vještine, nego zbog različitih političkih sustava moglo je doći do ovih reakcija u Hrvatskoj.

Gjenero smatra kako su štetni prosvjedi koji će dočekati Vučića u Zagrebu.

- No, treba reći kako je sreća što Hrvatska ima diplomata za šefa MUP-a (Davor Božinović, nap. a.) i čini mi se da je posao koji obavlja MUP najpametniji i najbolji. MUP kaže - 'spustite rolete' na trasi kojom prolazi Vučić. To je koncept izbjegavanja bilo kakvog izazivanja, tumačen nacionalnom sigurnošću. Držim da bi se sustavnim provođenjem koncepta 'spuštenih roleta' pokazalo stvarno do koje je mjere u ovom trenutku politički Beograd važan političkom i društvenom Zagrebu. Žalosno je što se naši ljudi daju upecati. Kada bih mogao utjecati na javnost, inzistirao bih na ovakvom konceptu, koji bi omogućio da se politički razgovori vode bez ulice, nego na Pantovčaku ili u vili Prekrižje - naglašava Davor Gjenero.

Predsjednik Srbije boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 12. i 13. veljače na poziv hrvatske predsjednice, a od razgovora državnih izaslanstava očekuje se da na najvišoj razini potaknu rješavanje brojnih otvorenih pitanja, između kojih su pitanja nestalih, ostvarivanja prava nacionalnih zajednica Srba i Hrvata u obje zemlje, pitanja granice, imovine i mirovina.

Igor MIKULIĆ

provokacije

IZJAVE ISPROVOCIRALE PROSVJED U ZAGREBU

VUČIĆ “NIJE ZABRINUT ZBOG HAJKE”

“Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost. Mir i stabilnost moja je ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija kako bi netko drugi bio zadovoljan”, rekao je u nedjelju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio kako će u Zagrebu razgovarati “o bilateralnim odnosima, a to znači o pitanju granice, nestalih, odnosu prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji te unapređivanju gospodarskih odnosa”. “Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene, moj posao podrazumijeva da ne reagiram osobno, već da radim u interesu Srbije i njezinih građana”, rekao je Vučić. Predsjednik Srbije kaže kako ga se “ne tiče to što će ga netko nazvati četnikom, ili bahatim četnikom”, ali da je “priča o ratnoj odšteti priča o maču s dvije oštrice”. Vučić misli da sa Srbima u Vrginmostu neće moći otvoreno razgovarati jer Srbi su u Hrvatskoj, “u strahu i nitko neće sasvim slobodno govoriti, ali dobro je da se čujemo”. M.F.

Tomislav Žigmanov

predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA POTREBNA JE KOMUNIKACIJA

Posjet predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj više je nego potreban jer je neodrživo da dvije susjedne zemlje nemaju izravnu komunikaciju na najvišoj razini, koja je prva pretpostavka za rješavanje otvorenih pitanja, rekao je u nedjelju čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva uoči službenog posjeta srbijanskog predsjednika Zagrebu, u čijem će izaslanstvu i sam biti, Žigmanov je istaknuo da je “prva pretpostavka za rješavanje problema postojanje komunikacije” i da će posjet pridonijeti “relaksiranju” odnosa između dviju zemlja kao i rješavanju problema. O izjavama hrvatskih političara koji su protiv Vučićeva dolaska rekao je kako se boji da oni ne misle na Hrvate u Vojvodini. Upitan bi li se Vučić trebao ispričati, Žigmanov je kazao kako bi on to učinio da je na Vučićevu mjestu. H

Davor Gjenero

politički analitičar

Držim da bi se sustavnim provođenjem koncepta 'spuštenih roleta' pokazalo stvarno do koje je mjere u ovom trenutku politički Beograd važan političkom i društvenom Zagrebu.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike