Novosti
SRPSKI DUŽNOSNICI I DALJE POTPIRUJU VATRU

“Vučića u Hrvatskoj ne vole jer ne želi razgovarati o ratnoj odšteti”
Objavljeno 12. veljače, 2018.

U Srbiji je prava euforija uoči dolaska Aleksandra Vučića u Hrvatsku i mediji se gotovo natječu kako taj posjet prikazati što dramatičnije. Čak i neki državni dužnosnici koji bi trebali raspolagati točnim i provjerenim informacijama, poput srpskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, iznose pretpostavke, a ne činjenice. Ministar policije, naime, tvrdi kako Vučića u Hrvatskoj ne vole zato što je otvoreno rekao kako ne namjerava u Zagrebu razgovarati o ratnoj šteti, a ne zbog izjava mladog Vučića, nekadašnjeg potrčka Vojislava Šešelja, o Hrvatskoj kao ustaškoj državi i granici Virovitica - Karlovac - Karlobag. Stefanović, kojega u Srbiji malo-malo zafrkavaju jer, navodno, nikada nije diplomirao pravo, ali je odani Vučićev prijatelj, pa tome valja zahvaliti napredovanju, ocjenjuje kako je Vučićev dolazak u Zagreb riskantan sa sigurnosnog stajališta i može se usporediti s njegovim dolaskom u Srebrenicu kada su ga ogorčeni Bošnjaci gotovo linčovali. Ministar policije bi ukinuo demokraciju u Zagrebu za Vučićeva posjeta, pa se zgraža što se javno objavljuje ruta Vučićeva boravka i što se ne zabrane okupljanja na toj ruti, kao što to čine, recimo, u Sjevernoj Koreji i Rusiji kada Putin prolazi.

- Ne kažem da zemlje domaćini nemaju instrumente kojima bi poduzeli da rizik bude manji, ali nažalost kada se stimulira i inspirira nesnošljivost i mržnja, onda imate atmosferu gdje dopuštate da se skupine okupljaju na točnim mjestima gde će Vučić biti, a to vam je kao da prizivate da se neko čudo dogodi - izjavio je Stefanović za državnu televiziju. Komentirajući to što su objavljeni detalji posjeta i gdje će se sve Vučić nalaziti u Hrvatskoj i odakle će se obratiti javnosti, Stefanović tvrdi kako “to nije uobičajena praksa, ali da postoji dosta stvari koje su problematične kada se počne razmišljati o tom posjetu” jer je u Zagrebu stvorena “užasna atmosfera” i Vučić je “kriv zbog jedne rečenice, odnosno što je rekao da ne bi savjetovao da se razgovara o ratnoj odšteti”.

I direktor Ureda za Kosovo Marko Đurić slično razmišlja, pa kaže kako Vučićev posjet “prati negativna atmosfera” i u Hrvatskoj nije omiljen ne zbog nekadašnjih stavova i poteza, već “stava koji je iznio o pitanju ratne odštete”.

- To je zbog toga što se on usudio osporiti pitanje ratne štete, odnosno pokretanje razgovora o toj temi i zato što je pokazao kako ne dopušta da Srbija bude krpa za hrvatske političare, za hrvatsku javnost - kaže Đurić. M.Flego

Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %