Mozaik
ZBOG UTAJE POREZA

Briatore osuđen na 18 mjeseci zatvora
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Bivši šef Renaultove ekipe Formule 1 Flavio Briatore osuđen je u subotu na 18 mjeseci zatvora zbog porezne prijevare u vezi sa svojim jahtom "Force Blue" koja je zaplijenjena 2010., izvijestio je talijanski tisak. Odvjetnici talijanskog poslovnog čovjeka, za kojeg je tužiteljstvo tražilo četiri godine zatvora, odmah su najavili žalbu vrhovnom sudu. Niži sud osudio je Briatorea na 23 mjeseca zatvora, a kaznu je smanjio žalbeni sud jer je dio optužbi pao u zastaru.

Radi se o aferi iz 2010. kada je policija zaplijenila 63 metra dugu jahtu. Ta jahta koja plovi pod zastavom Kajmanskih otoka pripada tvrtki s Britanskih Djevičanskih otoka, a iznajmljuje ju Briatore, poznat po vezama sa supermodelima Naomi Campbell i Heidi Klum. No, istražitelji su utvrdili da je Briatore vlasnik te tvrtke, pa time i jahte. On je izbjegao plaćanje više od 3,6 milijuna eura PDV-a pri uvozu i više od 800.000 eura za gorivo između 2006. i 2010., tvrde tužitelji.

Rođen u Verzuolu pokraj Torina 1950. godine, Briatore je kao spretni poslovnjak krajem osamdesetih bio jedan od zaslužnijih za iznimnu ekspanziju Benettona. Uspio je uvjeriti Luciana Benettona da je jedna od najkvalitetnijih mogućih disperzija kapitala prema natjecanjima Formule 1 pa se tako 1990. osniva Benetton Formula One Racing Team. I ne samo to, za taj novi klub vozi - Michael Schumacher. Vrhunski talent i sjajan suport omogućili su da se u samo pet godina Benetton od potpuno nove i nepoznate ekipe, 1995. godine pojavljuje kao najbolji na listi konstruktora. A za Schumachera je poznato da je do svoje prve dvije titule stigao 1994. i godinu dana poslije. Svoj talent Briatore pokazuje i početkom ovog milenija kad se u F1 vraća Renault, a on nalazi - Fernanda Alonsa.M.Bugarić/H

Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike