Regija
POMAŽU SI ISTRA I SLAVONIJA

Slavonija spašava istarski pršut?
Objavljeno 12. veljače, 2018.

SLATINA

Na ergeli Višnjica nedaleko od Slatine u petak su potpisani prvi ugovori o suradnji između uzgajivača svinja okupljenih oko novoosnovanog prvog poljoprivrednog Agroklastera “Čista priroda” d.o.o. iz Osijeka i Udruge proizvođača istarskog pršuta iz Pazina.

Pozdravljajući potpisnike i uzvanike, general Đuro Dečak kao domaćin podsjetio je na dugu i tešku borbu malih proizvođača protiv nelojalne konkurencije i velikih proizvođača koji su ugušili organski uzgoj te je dao potporu projektu Ministarstva poljoprivrede i ministra Tolušića. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak naveo je suradnju, ulaganje u razvoj koji može stvoriti konkurentan proizvod i edukaciju kao ključ za uspjeh domaćeg proizvoda i vraćanje domaće proizvodnje u slavonska sela.

Gospodarska kriza i tržišni uvjeti koje prosječni hrvatski poljoprivrednik baziran na tradicijskoj proizvodnji nije mogao pratiti pridonijeli su gašenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji. To je utjecalo i na proizvođače istarskog pršuta, jednog od prvih proizvoda Republike Hrvatske upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na zajedničkom EU tržištu. Zbog nelojalne konkurencije istarski pršutari suočili su se s problemom nedostatka dovoljnih i stalnih količina sirovine za proizvodnju istarskog pršuta koja zadovoljava stroge kriterije u praćenju sljedivosti. S tim su se problemom, zbog kojeg je istarskom pršutu prijetilo oduzimanje certifikata, pršutari borili dugi niz godina.

- Sljedivost u lancu proizvodnje istarskog pršuta temelji se na korištenju potomaka roditelja plemenitih pasmina kao što je to poznata slavonska pasmina fajferica. Način uzgoja i kontrolirana proizvodnja uz jasno utvrđene parametre koji definiraju svaku stavku u proizvodnji temelj su za pozicioniranje hrvatskog proizvoda uz bok svjetski poznatim brendovima - istaknuo je Milan Antolović, koji je okupljene pozdravio u ime proizvođača istarskog pršuta.

- Autohtoni proizvodi naša su vrijednost koju trebamo sačuvati i njegovati, ali ako želimo konkurirati na tržištu koje nam se ulaskom u EU otvorilo, moramo biti svjesni kako se brendirati može samo ono što je kvalitetno, a kvalitetu potvrđuje potražnja, a ne naša uvjerenja – rekao je prilikom potpisivanja prvih ugovora direktor poljoprivrednog klastera Davor Fotez.

Pod jednim krovom i zajedničkim brendom “Slavona” prvi je put organizirana proizvodnja i uzgoj crnih svinja fajferica i bijelih križanaca iz organskog uzgoja koji su zadovoljili uvjete iz Specifikacije proizvodnje istarskog pršuta radi dobivanja certifikata sa zaštićenom oznakom izvornosti. Agroklaster “Čista priroda” d.o.o. kao lanac s osam proizvođačkih organizacija osigurat će istarskim pršutarima dovoljne količine sirovine, odnosno crnih svinja fajferica i bijelih križanaca pod brendom “Slavona” za proizvodnju zaštićenog istarskog pršuta, a riječ je o 5000 tovljenika godišnje, odnosno 10.000 komada istarskog pršuta zaštićenog oznakom izvornosti radi nastupa na zajedničkom EU tržištu.

Petar ŽARKOVIĆ
IZVOZ SVINJETINE IZ ORGANSKOG UZGOJA U REPUBLIKU NJEMAČKU

Povezivanje dviju regija, plave i zelene Hrvatske, otvara vrata revitalizaciji poljoprivrede i domaće proizvodnje te jačanju konkurentnosti domaćeg proizvoda. Od Ministarstva poljoprivrede očekuje se rješavanje podzakonske regulative koja će omogućiti ovaj projekt, konkretnu suradnju proizvođača istarskog pršuta i stočara Slavonije, te stvaranje preduvjeta nužnih za realizaciju najavljene suradnje s Njemačkom i prvoga hrvatskog izvoza svinjskog mesa iz organskog uzgoja na to tržište nakon 30 godina.

5

tisuća tovljenika godišnje osigurat će se istarskim pršutarima

problem

ISTARSKOM JE PRŠUTU PRIJETILO ODUZIMANJE CERTIFIKATA

Uzgoj crnih svinja i bijelih križanaca iz organskog uzgoja zadovoljava uvjete iz specifikacije

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike