Regija
MATICA SLOVAČKA ZOKOV GAJ

Uz slovačke pjesme drapali perje za štafir
Objavljeno 11. veljače, 2018.

ZOKOV GAJ

Matica slovačka Zokov Gaj poznata je po održavanju manifestacija kojima čuva običaje Slovaka u Hrvatskoj. Jedna od takvih je i 15. Drapanje perja u dekoru starinske kuhinje, osmišljenom u mjesnom domu. Manifestaciju je otvorio zamjenik načelnika Općine Zdenci Jurica Kiris.

- Nama mlađima ovo je jedinstvena prilika da uživo vidimo kako se nekad čijalo perje u našim selima. Pohvala Matici ne samo na ovoj manifestaciji nego na cjelokupnom radu kroz niz godina – rekao je Kiris.

Nakon pozdrava domaćina, predsjednika Matice slovačke Zokov Gaj Zorana Amđića, uslijedilo je čijanje ili, kako Slovaci kažu, drapanje perja, koje su uprizorile članice Matice pjevajući tradicionalne slovačke pjesme. U kulturno-umjetničkom programu predstavili su se članovi Matice domaćina te Matice slovačke iz Osijeka.

- Čijala su nekada bila redovna u selima, na neki način praznik u svakoj kući. Išle smo sve kod svih, nije bilo nikakvih pravila. Kada se trebalo raditi bilo što, seljani su svi jedni drugima pomagali. Moja obitelji imala je jako puno gusaka i pataka, uz dva brata bile su čak tri sestre. Na jesen smo čupali guske, a onda je kasnije krenulo čijalo i priprema perja za jastučnice i perine nama mladim curama za udaju. Sjećam se tih čijala koja su bila prekrasna, puno se radilo, pa potom jelo i pjevalo. Vani su nas čekali dečki s kojima smo išle ofirati. No bilo je momaka koji su čekali vani da krene čijalo, uhvatili goluba ili vrapca pa nam ih pustili u kuću dok smo mi čijale. To je perje letjelo po cijeloj kući i, naravno, onda smo mi cure znale dobiti i batina jer su to naši dečki radili. Tako je to bilo u svakoj kući i uvijek je, unatoč svemu, bilo veselja i zabave. Presretna sam danas što mogu pomoći da pokažemo te stare običaje, a jedino mi je žao što u našoj Matici nema više mladih na koje bismo sve ovo prenijeli da jednoga dana i oni dalje prenose ove običaje koji su bili prelijepi i nikako ne bi trebali biti zaboravljeni – kaže Elizabeta Bakoška, najstarija članica Matice slovačke Zokov Gaj. Prema njezinim sjećanjima, Matica organizira sve manifestacije i ima zavidan repertoar pjesama hrvatskih Slovaka, kako tekstova, tako i melodija. Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike