Regija
MINISTRICA KULTURE U CRKVI SLATINSKOJ SV. JOSIPA

Složeni radovi više ne smiju trajati godinama
Objavljeno 12. veljače, 2018.

SLATINA

U okviru obilaska Virovitičko-podravske županije ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Slatini je sa suradnicima i čelnicima županije i grada posjetila župnu crkvu sv. Josipa. Riječi dobrodošlice uputio je župnik, vlč. Dragan Hrgić, a o crkvi kao spomeniku kulture govorila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak. S obzirom na to da je u tijeku višegodišnja, temeljita obnova crkve, arhitekt Boris Vučić Šneperger, projektant obnove, ukratko je predstavo tijek dosadašnjih radova.

– Prije nekoliko godina počeli smo obnavljati crkvu, koja je građena početkom 20. stoljeća neadekvatnim materijalima i koja je bila u dosta zapuštenom stanju i prepuna vlage - rekao je arhitekt i objasnio da je prvo saniran cijeli krov, a potom se radilo na vanjskoj drenaži i sabirnom kanalu, kako bi se spriječilo prodiranje vode u temelje građevine.

– Sada se već zamjećuje napredak u sušenju zidova. Prošle godine krenuli smo na uređenje poda, postavili smo podno grijanje, radimo na novoj rasvjeti i pomalo se crkva uređuje. Trudimo se cijeli problem rješavati prema pravilima struke, polako i temeljito. Nakon sušenja zidova ove godine planiramo žbukanje, u planu su restauratorske sonde na bojenim slojevima da vidimo točno kakva je bila boja, i dovršenje uređenja unutrašnjosti. Vanjski dio crkve nam je aktualan jer već dvije godine tražimo sredstva i dobivamo određene iznose od Ministarstva, ali oni nam nisu dostatni - rekao je glavni projektant obnove.

Prema riječima ministrice Obuljen Koržinek, s biskupom Škvorčevićem dogovoren je od sljedeće godine drukčiji način određivanja prioriteta, jer nije prihvatljivo da se tako složeni radovi obavljaju godinama, malo-pomalo, zato što se tako poskupljuje obnova.

– Prvi put u povijesti vidjeli ste sve rezultate financiranja i sada imamo šest mjeseci da vidimo, zajedno s biskupijama, što su prioriteti pa da se ono u što ulažemo napravi u nekom kraćem vremenu. Ovo nije dobro ni za liturgiju, jer stalno se nešto radi. Tu su i konzervatori, i oni moraju reći koji su to objekti najugroženiji, u najkritičnijem stanju. Mora se voditi računa i o potrebama, osobito kad je riječ o župnim crkvama, ali i o tome koji su nam spomenici u najtežem stanju - rekla je ministrica u Slatini. Petar Žarković

Zbog lošeg morta ugrožena statika

- Crkva ima i statičkih problema. Budući da je građena prije stotinjak godina, očito su je gradili domaći ljudi koji nisu previše novca investirali u samu gradnju, što se vidi i na kvaliteti mortova, odnosno vezivnog materijala na vanjskom ciglenom zidu, koji se raspada. Muljasta žbuka bez veziva jednostavno je nestala i sada moramo uložiti silne napore da se sve to na neki način sanira. Zahvat nije tako strašno velik, ali je zbog velike površine financijski zahtjevan - rekao je arhitekt Boris Vučić Šneperger.

Najčitanije iz rubrike