Kultura
POBJEDNIK MEĐUNARODNOG VIOLINISTIČKOG NATJECANJA

Luka Ljubas na koncertu Zagrebačkih solista
Objavljeno 12. veljače, 2018.

ZAGREB

U srijedu, 14. veljače, u Hrvatskom glazbenom zavodu gost trećeg koncerta 64. sezone Zagrebačkih solista bit će mladi violinist Luka Ljubas, laureat Međunarodnog violinističkog natjecanja “Vaclav Huml”. Na programu su: A. K. Glazunov: Tema i varijacije za gudače; S. S. Rahmanjinov: Romanca i scherzo; C. Saint-Saëns: Introdukcija i Rondo Capriccioso u a-molu, op.28; P. I. Čajkovski: Souvenir de Florence, op. 70.

Luka Ljubas (1996., Beč) prvu poduku iz violine dobio je od svoje majke, a potom nastavlja učiti u Muzičkoj školi Margareten u Beču u klasi profesora Arkadija Winokurova. Studij počinje 2006. na Državnom konzervatoriju u Klagenfurtu u klasi profesora Briana Finlaysona. Godine 2012. upisuje predstudij na Muzičkoj akademiji u Beču, a od 2015., nakon uspješno položenog prijamnog ispita, postaje i redovni student u klasi profesora Gerharda Schulza.

Luka je dobitnik brojnih prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Često je koncertirao u Austriji i na brojnim međunarodnim pozornicama – u Armeniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji, Sloveniji i Japanu. Svirao je kao solist s Koruškim simfonijskim orkestrom, Bečkim komornim orkestrom, Artsakh sinfonie orchester, Schönbrunner Schloss orchester, Academia Ars Musicae, Orchestra di Padova e del Veneto, Carinthian Chamber orchester i Kammerorchester Krems. U sklopu jednog radioportreta emitirana je i snimka njegove izvedbe violinskog koncerta J. Sibeliusa.

Uz svoju solističku karijeru Luka njeguje i komornu glazbu, pa je tako više puta nastupao sa sljedećim umjetnicima: Erwin Kropfitsch, Jeremias Fliedl, Rohan de Silva, Mark Kinkaid, Nadja Höbarth i Ekatarina Rumyantseva. Od nedavno se posvećuje i pedagoškom radu kao docent na “Sommer Musikakademie Feldkirchen”.

Polazio je brojne violinističke majstorske tečajeve, kod So – Ock Kima, Pavela Vernikova, Eszter Haffner, Igora Ozima, Rodneyja Frienda i Yuzuko Horigame. Veliku podršku u svojoj glazbenoj karijeri dobiva od poznate bečke graditeljice violina Christine Erix, koja mu vrlo često ustupa prestižne violine i gudala. Od 2014. svira na torinskoj violini Giovanni Battista Guadagnini, iz 1783.–1785. Taj je instrument dobio na korištenje zahvaljujući ljubaznosti gospođe Andree König i poznate glazbene kuće Beare’s International Violin Society iz Londona. N.Vek.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike