Sport
GOLIJADA NA PREMIJERI

Dinamo pokazao
mišiće u Gradskom vrtu
Objavljeno 10. veljače, 2018.
Osijek – Dinamo 2:4 (0:2)

Proljetna premijera u Gradskom vrtu opet je donijela golijadu, ali i poraz Osijeka. Prošle sezone Rijeka je slavila u Osijeku s 3:2, a ovaj put je još uvjerljiviji bio Dinamo. Prvi je to prvenstveni poraz bijelo-plavih na domaćem terenu ove sezone, te prvi koji su doživjeli u derbijima ove sezone. Dinamo je očitao Osijeku lekciju iz – jednostavnosti realizacije. Gotovo sve propuste u obrani bijelo-plavih u kojima je prednjačio Barać gosti su pretvarali u pogotke i u jednom trenutku Osječani su bili na pragu katastrofe. Ipak, u završnici su uspjeli ublažiti poraz, a pitanje je u kojem bi smjeru otišla utakmica da je sudac Igor Pajač doznačio kazneni udarac za Osijek na početku drugog poluvremena kada je rezultat još bio 2:0 za Dinamo. No, bijelo-plavi su te večeri pokazali previše obrambenih slabosti da bi se mogli nadati boljem ishodu utakmice.

Nezaustavljivi Soudani

Osijek je dobro ušao u utakmicu pa je ubrzo stvorio i prvu pravu priliku na utakmici. U sedmoj minuti Ejupi je odličnom loptom u prostor proigrao Grezdu, a albanski reprezentativac je u takvim situacijama najjači, pobjegao je bez problema obrani Dinama, stigao sam pred Livakovića, ali nije imao mirnoće u realizaciji, pa je vratar gostiju obranio njegov prizemni udarac. Takav promašaj mora se skupo platiti u utakmicama protiv jakih suparnika. Kazna je stigla vrlo brzo. U 15. Minuti Stojanović je pronašao Soudanija u kaznenom prostoru Osijeka, a Alžirac je pokazao svoju klasu i iz prve majstorskim udarcem prebacio Malenicu i pogodio suprotni desni gornji kut. Dinamo je tako relativno lako došao do prednosti, a nakon toga utakmica je ušla u mirnije razdoblje u kojem nije bilo previše posla za vratare. Osijek je pokušavao, ali nije pronalazio načina kako izigrati obranu gostiju. S druge strane Dinamo je glavninu svojih akcija usmjerio na desnu stranu svog napada gdje je Soudani sijao paniku. Imali su Bočkaj i Barać grdnih problema s njim, a baš iz jedne takve situacije gosti su udvostručili svoju prednost. U 38. minuti Soudani je pobjegao Baraću koji je mogao rezolutnije reagirati u toj situaciji, spustio se po desnom krilu, ušao u kazneni prostor, otišao gotovo do korner linije i onda preciznom povratnom loptom na drugoj vratnici pronašao Ademija kojem nije bilo teško pogoditi mrežu sa 4-5 metara – 0:2. Osijek je tako nastavio onaj trend s priprema u kojem je prelako primao pogotke. Dinamo nije morao ponuditi ništa posebno da dođe do značajne prednosti već do poluvremena. Dovoljna mu je bila genijalnost jednog čovjeka – Soudanija.
Osijeku prijetila katastrofa

U nastavku prvi prijetio Dinamo preko More kojeg lijepo proigrao Ademi, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora završio preko grede. U 50. Minuti sporna situacija u kaznenom prostoru Dinama. Benković je srušio Mudražiju, dojam je bio za čist kazneni udarac, ali je Pajač koji je blizu to nije vidio na taj način, a što je još gore Dinamo je otišao u brzi protunapad kojeg je uprskao Gavranović udarcem sa 16 metara iako je na drugoj strani imao posve usamljenog Soudanija. Teško se oteti dojmu kako je Osijek oštećen u toj situaciji. U 57. minuti utakmica je rezultatski bila gotova. Bio je to još jedan jeftin pogodak. Barać je loše raščistio loptu, a Olmo pucao sa 13-14 metara iskosa lopta je preskočila palog Malenicu i završila u donjem lijevom kutu. Taman je u tim trenucima trener Osijeka Zoran Zekić pripremao dvije izmjene s kojima je želio ući u potpuni rizik. Za bijelo-plave su stvari postale još gore u 68. minuti kada je Olmo napravio dar-mar na lijevoj strani obrane Osijeka proig,rao Gavranovića čiji je udarac iz blizine uspio obraniti Malenica, ali lopta se odbila do Ademija koji ju je poslao u mrežu – 0:4. Do kraja susreta Osječani su se borili tek kako bi izbjegli još težu katastrofu. Uspjeli su ublažiti poraz u 74. minuti kada je Marić proigrao Grezdu, a on je sa 14 metara oštrim udarcem neobranjivo pogodio lijevi kut  - 1:4. Samo tri minute kasnije zabio je Osijek i drugi pogodak. Škorić je proigrao Bobana koji je izbjegao zaleđe, imao se vremena namjestiti i mirno svladati Livakovića – 2:4. Imao je nakon toga Bočkaj slobodan udarac sa 25 metara, ali ovaj put je njegov projektil završio koji centimetar preko grede. Tako je poraz Osijeka, barem, rezultatski ispao podnošljiv, ali ostaje dojam kako je Dinamo zapravo vrlo lako došao do pobjede na proljetnoj premijeri u Gradskom vrtu. D.Keler

Osijek – Dinamo 2:4 (0:2)

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme prohladno. Teren dobar. Gledatelja: 4235. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) - 5. Strijelci:  0:1 Soudani (15), 0:2 Ademi (38), 0:3 Olmo (57), 0:4  Ademi  (68), 1:4 Grezda (74), 2:4 Boban (77). Žuti kartoni: Barać, Boban (Osijek),  Stojanović, Lešković (Dinamo). Crveni kartoni:
IGRAČ UTAKMICE: HILAL SOUDANI (DINAMO)
OSIJEK: Malenica 5, Grgić 5, Škorić 6, Barać 5, Bočkaj 5, Mioč 5(od 58. Boban 6), Mudražija 5,5, Grezda 6, Hajradinović 5, Lopa 5 (od od 58. Marić 6), Ejupi 6 (od 66. Pušić).
DINAMO: Livaković 6,5, Stojanović 6,5, Benković 6, Lešković 6, Lecjaks 6, Doumbia 6,5, Ademi 7, Moro 6, Soudani 7,5 (od 90. Hodžić -), Olmo 7 (od 71. Hajrović -), Gavranović 5,5 (od 84. Rrahmani -)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike