Sport
U PYEONGCHANGU OTVORENE 23. ZOI

Natko u društvu Pite iz
Tonga, druga pobjednica
Zlatne Piruete upalila plamen
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Korejska klizačica Yuna Kim, olimpijska prvakinja u Vancouveru 2010. i srebrna iz Sočija četiri godine kasnije, koja je, zanimljivo, 2013. pobijedila na Zlatnoj pirueti u Zagrebu, upalila je olimpijski plamen, na taj način simbolično označivši početak 23. Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju u južnokorejskom PyeongChangu. Ujedno, bio je to kraj nešto više od dva sata dugog spektakla na rasprodanom Olimpijskom stadionu u kojemu su gledatelji mogli uživati unatoč deset stupnjeva minusa u zraku.

Yuna Kim tako je druga osvajačica Zlatne piruete koja je upalila olimpijski plamen nakon Sande Dubravčić u Sarajevu 1984. godine. Zanimljivo, Korejki je tijekom karijere koreografkinja bila i kanadska Hrvatica Sandra Bezic.

Naravno, središnji dio svečanosti otvorenja bio je mimohod sudionika. Pozdravljeni su predstavnici 92 zemlje svijeta, među kojima su ruski olimpijci koračali pod olimpijskom zastavom. Razumljivo, najviše pljeska pobrali su sportaši Sjeverne i Južne Koreje koji su ovaj put koračali zajedno u mimohodu kao posljednja zemlja, ujedno i domaćin Igara, iza zastave s plavim obrisom Korejskog poluotoka. Zajednički mimohod sportaša iz obiju Koreja istaknuo je u pozdravnom govoru i predsjednik MOO-a Thomas Bach.

U mimohodu je, dakako, sudjelovalo i tridesetak sportaša i pratećeg osoblja iz Hrvatske koje je predvodio Natko Zrnčić Dim. Natko je bio šesti hrvatski barjaktar na Zimskim olimpijskim igrama nakon Tomislava Čišmešije, Vedrana Pavleka, Jakova Faka, Ivice Kostelića te Janice Kostelić koja je čak tri puta nosila hrvatsku zastavu. Ovaj put Zrnčić je bio stjegonoša u društvu istinskih legendi zimskih sportova, poput dvojice veterana skijaških skokova, Japanca Noriakija Kasaija i Finca Jannea Ahonena, ali i primjerice predstavnika Tonge Pite Taufatofua, koji je bio posebna atrakcija. Prije dvije godine izazvao je euforiju na otvaranju Ljetnih olimpijskih igara u Riju de Janeiru. Taufatofua se na Maracani pojavio u tradicionalnoj nošnji Tonge ta'ovali, i to gotovo gol. Gornji dio tijela Piti je bio prekriven samo tradicionalnom ogrlicom i povećom količinom ulja. Sada je isto ponovio i u Južnoj Koreji. U Riju je nastupio u taekwondou, dok će na Zimskim olimpijskim igrama idućih dana nastupiti u skijaškom trčanju, premda je snijeg prvi put vidio prije dvije godine. Hina/K.Lacković

Natko Zrnčić Dim

hrvatski stjegonoša

Bilo je prisutno puno emocija kada se ulazilo na stadion, čak i više nego što sam mislio. Unatoč velikoj hladnoći, čak mi je bilo i malo vruće, trudio sam se mahati zastavom, malo je vjetar puhao, ali mislim da me nije omeo i da je sve prošlo kako je trebalo biti.

Najčitanije iz rubrike