Novosti
UDRUGA MANJINSKIH DIONIČARA

Restrukturirati samo Agrokor d.d. i Konzum
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor predstavila je u petak svoj nacrt plana nagodbe za Agrokor d.d., u kojem, između ostaloga, predlaže restrukturiranje samo tvrtki s negativnim kapitalom.

“Predlažemo financijsko restrukturiranje matice - Agrokora d.d. i Konzuma. Imovina vrijedi više nego što se tvrdi, a revidirana financijska izvješća koja su rađena na temelju nominalnih vrijednosti ne mogu biti fer procjena za vrijednost poduzeća za plan nagodbe kakav se radi”, kazala je na konferenciji za novinare recenzentica prijedloga nagodbe Mihaela Grubišić Šeba. “Tvrdimo da u našem planu nagodbe nitko neće izgubiti”, dodala je.

Također je rekla da treba restrukturirati samo maticu i Konzum, jer se većina duga odnosi na njih, tj. 3,6 milijarde eura na Agrokor i 700 milijuna eura na Konzum.

Prema nacrtu nagodbe koju je predstavila Udruga, neosigurani vjerovnici pretvaraju svoja potraživanja u stopostotnom iznosu, odnosno bez otpisa, u vlasnički udjel i postaju vlasnici vladajućeg društva. Ovisna društva, pak, otpisala bi svoja potraživanja prema Agrokoru d.d. i jedini kreditori ostali bi roll-up kreditori i razlučni vjerovnici. Vlasnička glavnica nakon konverzije iznosila bi tri milijarde eura, istaknuto je na konferenciji.

Što se tiče Konzuma, dobavljači bi dug, bez otpisa, pretvorili u vlasnički udio, odnosno postali vlasnici 25 posto Konzuma. “Nije im interes imati udjel u nizozemskom holdingu, bolje im je imati udjel u Konzumu”, istaknula je Grubišić Šeba. Vlasnička glavnica, kako je navela, nakon konverzije iznosila bi 400 milijuna eura.

Rekla je i kako bi “u svakoj normalnoj zemlji izjava izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka da dionice vrijede nula bila znak za tržišnu manipulaciju”. Nije uvažen kapacitet zarada za dionice, što znači da je umanjena imovina i tako su dobili negativan kapital na Agrokor, kazala je te dodala kako pojedine kompanije zarađuju više od prikazane vrijednosti poduzeća.

Predsjednik Udruge Mićo Jurjević istaknuo je kako je njihov plan nagodbe “dobar, pošten, hrvatska priča i zakonit”. Zamjenik predsjednika Udruge Miroslav Jeličić-Purko dodaje kako je pravedno da financijaši restrukturiraju Agrokor, a dobavljači Konzum. H

Možda ste propustili...

PREDSJEDNICA REPUBLIKE KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

O kandidaturi nakon 5. kolovoza

DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU

Negativna ocjena za NP Plitvice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana