Regija
KULMINACIJA 51. ŠOKAČKOG SIJELA

U pokladnoj će povorci proći 1500 sudionika
Objavljeno 9. veljače, 2018.

ŽUPANJA

Večeras (subota) u okviru 51. Šokačkog sijela u dvorani Mladost u 19 sati održat će se III. Večer folklora. Županjcima će se predstaviti gostujući ansambli: HGD “Sv. Cecilija” Korčula, HKUD Osijek 1862., KUD “Sveti Juraj” Duga Resa, Wiliamovice Poljska, MPS “Hercegovački bećari” iz Ljubuškog u BiH.

A pokladna nedjelja u Županji obilovat će događanjima koja počinju već ujutro u 9 sati prikazom tradicionalne šokačke svinjokolje ispred cafe-bara Ambar. U isto vrijeme vrata otvara i Sajam zlatne niti na središnjem gradskom trgu s 80-ak izlagača. Kulminacija 51. Šokačkog sijela bit će pokladna povorka koja će okupiti gotovo 1500 sudionika iz cijele Hrvatske te goste iz BiH i Poljske. Na zapovijed gradonačelnika Županje i saborskog zastupnika Davora Miličevića, pripadnici Društva “Sv. Grgur” Požeške građanske straže i maruševečki kuburaši točno u 13 sati označit će početak defilea velike pokladne povorke, koja kreće iz dvorišta Komunalca prema gradskoj tržnici. Predvodit će je jahač sa zastavom Šokačkog sijela, iza njega će ići drugi jahači i brojne konjske zaprege, a potom ostali sudionici, od najmlađih, djece iz vrtića i osnovnih škola, do brojnih domaćih i gostujućih KUD-ova i drugih skupina... I svi će oni iznova pokazati zavidnu kreativnost, maštovitost i veliki smisao za humor te razveseliti i do suza nasmijati posjetitelje koji se sutra u velikom broju očekuju u središtu grada. Županjci se vole pohvaliti da je njihova pokladna povorka jedna od najstarijih u Hrvatskoj, odmah iza riječkog karnevala. U program Šokačkog sijela prvi put je uvrštena 1969. godine i ubrzo je postala njegova najmasovnija priredba. Predstavlja spoj seoske i gradske karnevalske tradicije.

Za dobro raspoloženje na centralnoj pozornici u strogom centru grada pobrinut će se TS Dijamanti. Zabavni program kreće točno u podne, a nakon prolaska povorke bit će proglašene i najbolje maske. U 15 sati na Trgu kralja Tomislava počinje Pop-rock sijelo. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike