Regija
VINKOVAČKO GROBLJE

Naplaćuju do 95 posto grobljanskih usluga
Objavljeno 10. veljače, 2018.

VINKOVCI

Gradsko groblje kojim upravlja tvrtka GTG Vinkovci d.o.o. nekada je imalo velikih problema pri naplati grobljanskih usluga i obveza, ali danas je to sasvim drugačija slika. Naplativost se povećala gotovo do stopostotnog iznosa zahvaljujući strpljivoj politici redovitih opomena koje su donijele rezultata.

Tri groblja

- Upravljamo i održavamo tri groblja na području grada Vinkovaca. Gradsko groblje u Kačićevoj ulici je najveće, u Bana Jelačića je pravoslavno groblje, gdje nema mjesta za širenje, pa su dopušteni pokopi samo u postojećim obiteljskim grobnicama, a pod našom je ingerencijom i groblje u prigradskom naselju Mirkovci. Sva ta tri groblja održavamo i imamo velikih troškova, a jedini izvori financiranja su nam iz naplate usluga groblja, grobarine, prodaje pogrebne opreme i klesarskih usluga. Dugovanja nasljednika i rođaka preminulih za grobljanske usluge u vrijeme najveće krize, recimo prije pet godina, nisu bila iznimno velika, ali za nas su to bila itekako znatna sredstva jer tim novcem financiramo sve što radimo na uređenju ova tri groblja. Strpljivo smo slali opomene, čekali da građani podmire svoja dugovanja i unatrag dvije godine dugovanja su gotovo zanemariva. Nekada smo imali naplativost 60 ili 70 posto, a danas i 95 posto – ponosan je Elvis Kovačević, direktor tvrtke GTG, u čijem su sastavu groblje, tržnica i grijanje.

Kovačević podsjeća kako su velike probleme i najveća dugovanja imali na pravoslavnom groblju u Ulica bana Jelačića nakon rata, kada je dio nasljednika pokopanih otišao iz Vinkovaca, pa su se godinama gomilali neplaćeni računi, ali i tome su u GTG-u stali na kraj.

Neplaćanje i rokovi

- Taj smo problem riješili tako da smo na grobovima ostavljali obavijesti i kada bi na Sve svete dolazili u Vinkovce posjetiti grobove svojih najmilijih, vidjeli bi dugovanje i često bi odmah platili. No ima i onih koji se oglušuju na opomene i dalje ne plaćaju, a kada prođe zakonski rok od 15 godina od posljednjeg pokopa (za grobnice 30 godina) i deset godina kako nije plaćana godišnja naknada, smatra se napuštenim i mi raspolažemo njime, prodajemo ga novim vlasnicima – kaže Kovačević, dodajući kako nemaju velikih problema s krađama kao što je to na nekim grobljima. Nešto više krađa, što je uobičajeno, kaže Kovačević, ima u dane uoči Svih svetih, kada pojedinci kradu cvjetne aranžmane, lampione, vaze.

- Za sada nemamo videonadzor jer katoličko groblje, govorim o Gradskom groblju u Kačićevoj, nije potpuno ograđeno, ali uskoro ćemo završiti posao na postavljanju ograde oko cijelog kompleksa, pa će, nadamo se, biti novca i za videonadzor, iako iskustva drugih gradova kažu kako se videonadzorom ne sprječavaju krađe. Efikasnija je stalna čuvarska služba i nazočnost djelatnika na groblju – pojašnjava Elvis Kovačević.

Miroslav FLEGO
Groblje iz 1800., prvi spomenik 1851.

Kako povijesne knjige kazuju, vinkovačko je groblje nastalo 1800., a prvi spomenik podignut je 1851. Prostire se na 85 tisuća četvornih metara i tu je 12.000 grobnih mjesta, u kojima je pokopano oko 35 tisuća pokojnika. Od 1963. cijeli se obred održava ispred mrtvačnice i na samom grobu, a do tada je pogrebna povorka kretala iz kuće pokojnika i predvođena pogrebnim kolima koje su vukli konji prolazila ulicama Vinkovaca do groblja. Jedini put nakon 1963. žalobna povorka će proći gradom 2002., kada će iz crkve sv. Euzebija i Poliona prenijeti pomrtne ostatke bana Josipa Šokčevića na groblje, u kapelicu gdje je pokopana i njegova majka.

Na groblju u Kačićevoj, nakon postavljanja ograde, možda bude i videonadzor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UDRUGA KOJA ŠIRI ENTUZIJAZAM I POMAŽE ZAJEDNICI

“Avantura” - dokaz da mladi mogu dobro živjeti u selu

2

U NEDJELJU EURO I IZBORI ZA VMO

Na izborima za VMO u Đakovu čak 38 lista

3

KOMUNALNO PRISTANIŠTE

Otvorena Marina sa 140
vezova za čamce i brodice