Osijek
ZAPUŠTENI OBJEKT HŽ INFRASTRUKTURE

Dragi putnici, dobro nam došli u horor zvan postaja Dravski most!
Objavljeno 10. veljače, 2018.
Prostorije, koje nisu u funkciji, pune su ljudskog izmeta, smeća, narkomanskih šprica..., a vlasnik - Hrvatske željeznice - ne poduzima ništa da se stanje promijeni

Željeznička je postaja Osijek Dravski most sve samo ne mjesto kojem bi se ljudi trebali približavati, a kamoli ondje čekati vlak. Cijeli se zapušteni objekt nagnuo prema Vijencu Ivana Meštrovića, a zajedno s njim i dimnjaci. Prostorije, koje nisu u funkciji, pune su ljudskog izmeta, smeća, narkomanskih šprica i tko zna čega sve ne, a vlasnik - Hrvatske željeznice - godinama ne poduzima ništa da se stanje promijeni. To što je objekt išaran grafitima neprimjerena sadržaja (govor mržnje, nap. a.) kao da ih se također ne tiče.

Putnici ljutiti

Ispred objekta postavljena je skela za koju nije jasno čemu služi, jer ondje nikada nikakvi radovi nisu započeti. Ako je pak netko mislio da će tako spriječiti da se objekt sruši na prolaznike, to baš i nije neka naročito dobra ideja. Postaja je prije nekoliko godina dobila novi betonski peron te zaštitnu metalnu ogradu, no objekt nije ni dotaknut. Uz radnike, postajom se najčešće koriste srednjoškolci i studenti koji iz Baranje dolaze u Osijek.

- Po danu se još kako-tako može doći do stajališta i ondje čekati vlak, ali noću, kad se ide niz stepenice, to je užas. Nema svjetla, stepenice su derutne, a moraju se prijeći tračnice. U objektu nema čekaonice, prostorije gdje bi se putnici ugrijali ili sklonili od kiše i snijega. Tu se ne prodaju karte, nego se moraju kupiti u vlaku. Ondje nema ničega što bi normalno stajalište trebalo imati - kazao nam je 45-godišnjak koji svakodnevno iz Darde putuje u Osijek i obrnuto.

Ni stanari obližnjih zgrada nemaju nimalo lijepih riječi za postaju.

Najam i obnova?

- Ovdje se godinama u noćnim satima okupljaju čudni likovi, a često se mogu pronaći igle i šprice. Bojimo se prije svega za zdravlje i sigurnost djece, a onda i naše. Netko bi trebao učiniti da se taj objekt sredi i ako se već ne stavi u funkciju što se tiče prodaje karata putnicima, bar da prestane biti opasan za građane - kazala nam je stanarka Vijenca Ivana Meštrovića, uz koji se postaja nalazi.

Vlasnik je objekta HŽ Infrastruktura, koja nam se očitovala o tome što planira s njime.

- HŽ Infrastruktura razmatra mogućnost davanja zgrade željezničkog stajališta Osijek Dravski most u najam, u što bi bila uključena i obnova, za što je već iskazan interes. U tijeku su aktivnosti prikupljanja potrebnih dozvola za to, a procedure su složenije i zato što zgrada stajališta ima status zaštićenog kulturnog dobra. U međuvremenu na zgradu je postavljena skela radi sprječavanja urušavanja - doznajemo iz HŽ Infrastrukture. Dodaju kako do sada objekt nisu došle pregledati ni sanitarna ni građevinska inspekcija.

Sandra LACIĆ

Zoran Batnožić

predsjednik Vijeća GČ Tvrđa

OBRAĆALI SMO SE HŽ-u, BEZ USPJEHA

Zoran Batnožić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa, kaže kako je odavno molio da se uredi postaja Osijek Dravski most.

- To je i spomenik kulturne baštine, a propada. Šteta je što je u takvom stanju i nije u redu tako ga zapustiti. Ako ga vlasnici neće koristiti, neka ga bar održavaju. Već smo slali molbe da urede tu zgradu, ali i prostor između dviju pruga na području Vijenca Ivana Meštrovića. Stanari “četverolista”, zgrade koja se nalazi uz stajalište, ali i stanari ostalih zgrada u okolici bune se jer je tamo sve razbijeno. Često zovu i policiju zbog osoba koje se ondje okupljaju, praveći buku i nered - kaže Batnožić.

spomenik

ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO PROPADA

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STARIJI PARTNERI U BIROKRATSKOM ŠKRIPCU

“Želimo zajedno u Dom, ali nam ne daju”

2

JASNA HORVAT I JOSIPA MIJOČ U ATLANTI

Američki studenti učili od osječkih znanstvenica

3

PRIZNANJE NA SVJETSKOM KONGRESU MLADIH LIJEČNIKA I STUDENATA

Osječki studenti
najbolji u Sarajevu

oglas