Osijek
SUBVENCIJE OBNOVE JAVNIH ZGRADA

Grad nominirao dvije škole i
dva vrtića za energetsku obnovu
Objavljeno 9. veljače, 2018.

Županije, gradovi i općine pokazali su izniman interes za projekt energetske obnove zgrada javnog sektora u Hrvatskoj. Iznos zatraženih nepovratnih sredstava za obnovu škola, domova zdravlja, dječjih vrtića, sportskih dvorana, vatrogasnih domova i dr., dosegnuo je 200 posto ukupno raspoloživih sredstava. Zbog toga je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, donio odluku da se privremeno obustavi prijam novih prijedloga.

Izvijestili smo da su jedinice s područja Osječko-baranjske županije nominirale ukupno 72 projekta, pojedinačno najviše sama Županija osječko-baranjska - 30.

Naravno kako ni Grad Osijek nije propustio ovu priliku jer je sufinanciranje iz fondova EU-a između 40 i 60 posto, a uz dodatnu subvenciju od Ministarstva regionalnog razvoja iznos nepovratnih sredstava može dosegnuti i 80 posto vrijednosti prijavljenog projekta.

Grad Osijek, saznajemo od dogradonačelnika Borisa Piližote, ovaj puta nominirao je četiri projekta - dvije škole i dva dječja vrtića.

- Projekt energetske obnove Osnovne škole Franje Krežme ukupno je vrijedan 7,3 milijuna kuna, a OŠ Vijenac 5,4 milijuna. Ukupna vrijednost projektne prijave za Dječji vrtić Potočnica iznosi 2,7, a za Radost 1,9 milijuna kuna - ističe Piližota.

To je samo nastavak aktivnosti u realizaciji energetske obnove. Ranije je Grad dobio sredstva za izradu projektne dokumentacije, a tijekom prošle godine, također uz ostvarena nepovratna EU sredstva, energetski su obnovljene dvije škole: Antuna Mihanovića i Grigora Viteza.

Uz segment zgrada javne namjene, po cijelom Osijeku vidljiv je i tijek energetske obnove višestambenih zgrada. Zavod za stanovanje Osijek, tvrtka u vlasništvu Grada Osijeka, prijavila je u siječnju prošle godine radove vrijedne u okvirnom iznosu od 26 milijuna kuna za 14 zgrada kojima upravlja. I ovdje je povoljan odnos - sufinanciranje (iz EU fonda) radova (i nadzora) je 60 posto, a izrade projektne prijave i do 85 posto.

Piližota će naposljetku podsjetiti da je energetska obnova na nacionalnoj razini financirana iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” D. Kuštro

17,5

milijuna kuna ukupna je vrijednost projektne prijave Grada Osijeka za energetsku obnovu dvije osnovne škole i dva dječja vrtića

Možda ste propustili...

IZGUBIO KLJUČEVE AUTA U SUBOTU, KLJUČARA NAŠAO TEK U PONEDJELJAK

Vikendom ključari u Osijeku ne rade?!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐEVINCI U SRPNJU I KOLOVOZU

Na suncu i po 10 sati, ali i
bez plaćenih prekovremenih

2

POSTAVLJANJE KLUPA ISPRED ZGRADA MOGUĆE JE ZATRAŽITI

Stanari žele klupe da se mogu družiti, a nekima smetaju te traže njihov premještaj

3

POPULARNE MOTO-CIKLO TURISTIČKE KARTE SLAVONIJE I BARANJE

Sve rute počinju iz Osijeka - regionalnog centra cikloturizma

oglas