Učionica
DRUGA DEBATA „JA EUROPLJANIN?“ U ORGANIZACIJI STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA

Stručnjaci za EU i europske poslove raspravljali sa studentima o temi europskoga identiteta
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Nakon uspješne prve studentske debate naziva „Ja EUropljanin?“, održane u prosincu 2017. u Zagrebu, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 25. siječnja 2018. organizirana je i druga planirana debata.

Osječki su studenti s izlagačima, stručnjacima za EU i europske poslove raspravljali o općem postojanju europskoga identiteta, teretu povijesti koji se nameće između naroda i Europe, postojanju europskoga građanina drugog reda te mogućnostima hrvatskih studenata u razvitku i daljnjem širenju kolektivnoga europskog identiteta.

Debatu je organizirao Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku, u suradnji s Hrvatskim studentskim zborom, Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu, saborskim Odborom za europske poslove i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj te partnerima Uberom i agencijom Maksima komunikacije. Cilj je ciklusa hrvatskim građanima, u prvom redu studentima, približiti Europsku uniju i podignuti razinu informiranosti o njoj. Osječki studenti sudjelovali su u vrlo konstruktivnoj raspravi s izlagačima: saborskim zastupnikom Domagojem Ivanom Miloševićem, doc. dr. sc. Tunjicom Petraševićem, prodekanom za poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju na Pravnom fakultetu Osijek, doc. dr. sc. Draženom Ćućićem s Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, bivšim osječkim dogradonačelnikom Vladimirom Hamom te Bojanom Divjakom, glavnim urednikom dnevnoga lista Glas Slavonije.

„Možemo biti zadovoljni kvalitetom debate. Sretan sam što su naši studenti pokazali ne samo zainteresiranost za temu europskog identiteta, već i iznimnu pripremljenost i poznavanje materije. To nam je samo poticaj da i dalje nastavimo organizirati debate, poticati raspravu, ali i aktivizam među mladima“, istaknuo je Stjepan Ćurčić, predsjednik Hrvatskoga studentskoga zbora i Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku. Nakon Zagreba i Osijeka, u planu je da se debate o pitanjima vezanima uz EU, njezinu budućnost i položaj Hrvatske unutar Unije održe još i u Splitu, Rijeci i Mostaru.

Romana ĆOSIĆ
Teme i pitanja na debati

Na debati su se postavljala pitanja o tome što je nacionalni, a što europski identitet, postoji li uopće europski identitet, tko se danas osjeća kao Europljanin, postoje li europski građani drugoga reda, je li Europska unija podbacila u širenju europskoga identiteta te mogu li hrvatski studenti širiti europski identitet. Premda različitih gledišta, i studenti i gosti debate složili su se kako europski identitet postoji iako je u pitanju koncept koji je još uvijek u razvoju, no on je samo dopuna, nikako zamjena nacionalnom identitetu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike