Učionica
STROJARSKI FAKULTET U SLAVONSKOM BRODU

Neprekidno se jača znanstveni i nastavni kadar te se suorganiziraju važne konferencije i skupovi
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu jedna je od prepoznatljivih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a ovdje se donosi pregled dijela brojnih zanimljivih i važnih događanja organiziranih i provedenih u prošloj i tekućoj akademskoj godini.

Novi doktori znanosti i napredovanja znanstvenika

Fakultet neprekidno provodi jedan od svojih strateških ciljeva jačanja u pogledu broja, kvalificiranosti i kompetentnosti nastavnika u znanstveno-nastavnim, nastavnim i suradničkim zvanjima. Tako je dr. sc. Mario Holik 17. listopada 2017. obranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Optimizacija organskog Rankineovog ciklusa ograničena primjenom kompaktnih izmjenjivača topline“, a dr. sc. Sara Havrlišan 15. prosinca 2017. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Stohastički pristup modeliranju i optimiranju procesa naštrcavanja pomoću plinskog plamena“.

U akademskoj godini 2016./2017. proveden je izbor dvaju nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje i radno mjesto redovitoga profesora u trajnom zvanju, jednoga nastavnika u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitoga profesora, četiriju nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje i radno mjesto izvanrednoga profesora, triju nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje i radno mjesto docenta, triju suradnika u suradničko zvanje i radno mjesto asistenta, jednoga suradnika u naslovno suradničko zvanje asistenta i jednoga stručnog suradnika u stručno zvanje i radno mjesto stručnoga suradnika. U akademskoj godini 2017./2018. završio je izbor dvaju nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje i radno mjesto izvanrednoga profesora i jednoga suradnika u suradničko zvanje i radno mjesto poslijedoktoranda.

Savjetovanja, skupovi i događanja

Fakultet je već dokazano uspješan (su)organizator međunarodnih znanstvenih konferencija, tematskih skupova i savjetovanja. Tako su od 4. do 9. svibnja 2017. Fakultet i Đuro Đaković Montaža d.o.o. organizirali 11. Strojarski izazov, jedinstveni strojarski događaj koji povezuje lokalnu obrazovnu zajednicu, studente, učenike i gospodarstvo. Aktualna je tema bila STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) jer mnoga su zanimanja koja pripadaju tomu akronimu deficitarna i dobro plaćena, ali unatoč tomu zanimanje mladih ljudi za studiranje u STEM području ne raste. Uvodnim predavanjima, koja su održali fakultetski nastavnici, predstavljena je važnost STEM-a za Hrvatsku i Europsku uniju, nakon čega su uslijedila predavanja asistenata i studenata Strojarskoga fakulteta učenicima završnih razreda srednjih škola. Tijekom drugoga dana za studente i djelatnike fakulteta organiziran je stručni posjet tvrtkama Magma d.o.o. i Color Emajl d.o.o. u Požegi, a treći su dan studenti završnih godina posjetili tvrtku Đuro Đaković Montaža d.o.o. Posljednjega dana događanja održano je zanimljivo predavanje Joannisa Pournarasa, predstavnika tvrtke Ascendant Capital Advisors d.o.o., na temu „The Danger of Brain Drain“.

HEP-Plin d.o.o., Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Tehnički fakultet Pollack Mihály Sveučilišta u Pečuhu od 27. do 30. rujna 2017. organizirali su 15. Skup o prirodnom plinu, toplini i vodi, odnosno 8. Međunarodni skup o prirodnom plinu toplini i vodi, kojemu je nazočilo više od 360 sudionika iz zemlje i inozemstva. Ta renomirana konferencija organizirana je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, kao i Hrvatske energetske regulatorne agencije i HEP-Trgovine d.o.o. Već tradicionalno strukovnu potporu konferenciji dale su Hrvatska komora inženjera strojarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera građevinarstva i Hrvatska komora arhitekata. Kao i prethodnih godina, voditelji konferencije bili su prof. dr. sc. Pero Raos (Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu) i doc. dr. sc. Zlatko Tonković (HEP-Plin d.o.o. Osijek). Na konferenciji je tijekom triju dana izloženo ukupno 50 radova podijeljenih u četirima sekcijama: Plin i plinska tehnika, Energetika i toplinska tehnika, Voda te Konstruiranje i proizvodne tehnologije. Tradicionalna i uspješna konferencija redovito okuplja važan broj sudionika iz znanstvenih krugova, ali i iz gospodarstva i biznisa. Konferencija je dobro uravnotežen spoj ugodnoga druženja i razmjene iskustava praktičara koji se bave plinom, toplinom i vodom u sferi inženjerske prakse te onih koji se time bave u znanstvenoj i istraživačkoj sferi.

Od 25. do 27. listopada 2017. Fakultet je suorganizirao i 9. Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje SBZ 2017 pod naslovom „Strojarske tehnologije u izradi zavarenih konstrukcija i proizvoda“, u suradnji s Društvom za tehniku zavarivanja Slavonski Brod, Faculty of Materials Science and Technology in Trnava (Slovačka), Strojniškim fakultetom iz Maribora (Slovenija) i Holdingom „ Đuro Đaković“, a voditelj ovogodišnje konferencije bio je dekan Fakulteta prof. dr. sc. Ivan Samardžić. Nakon memorijalnoga prisjećanja na prof. dr. sc. Zvonimira Lukačevića, idejnoga začetnika okupljanja stručnjaka iz područja zavarivanja u Slavonskom Brodu, ali i promicanja izvrsnosti među studentima, dodijeljena je jednokratna nagrada uspješnim studentima Strojarskoga fakulteta, Ivanu Sigurnjaku i Zoranu Katiću iz Udruge „prof. dr. sc. Zvonimir Lukačević“. Prvoga dana, 25. listopada, otvorena je i izložba strojeva i opreme za zavarivanje i zavarivanju srodnim tehnikama. Drugoga dana Savjetovanja, 26. listopada, uslijedila su izlaganja po pojedinim temama: od ukupno prispjeloga 41 rada, u četirima su sekcijama 24 rada usmeno izložena, a 17 je radova predstavljeno u poster-sekciji. Predavanja su bila tematski vezana uz primjenu novih spoznaja pri konstruiranju, proizvodnji i kontroli kvalitete na zavarenim proizvodima, problematiku automatizacije i robotizacije u proizvodnji zavarenih konstrukcija te primjenu ostalih tehnologija srodnih zavarivanju. Osim sveučilišnih profesora i uspješnih poduzetnika iz Hrvatske, svoja su iskustva predstavili predavači iz Bosne i Hercegovine, Slovačke, Njemačke, Austrije, Slovenije, Crne Gore, Belgije, Nizozemske, Poljske, Srbije, Japana i Mađarske. Posljednjega dana, 27. listopada, sudionici Savjetovanja obišli su proizvodne pogone tvrtki Đuro Đaković TEP, Đuro Đaković Kompenzatori d.o.o., Đuro Đaković Proizvodnja opreme te Đuro Đaković Specijalna vozila, kao tvrtke Sigmat d.o.o. Pri obilasku predstavnici su tvrtki predstavili najnovija dostignuća aparata za zavarivanje, s posebnim osvrtom na robotizaciju i automatizaciju. U prilog sve većoj uspješnosti konferencije u Slavonskom Brodu govori činjenica da je ove godine za sudjelovanje prijavljeno oko 130 sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Svečane promocije studenata

Kruna svih postignuća studenata, kao i njihovih nastavnika, svečana je promocija. Tako je 9. prosinca 2016. održana jubilarna 30. svečana fakultetska promocija kada je promovirano 108 sveučilišnih prvostupnica i prvostupnika inženjera strojarstva, 96 magistri i magistara inženjera strojarstva te jedan sveučilišni specijalist strojarstva. Uz brojne goste, svečanost su uveličali nastupi učenika Glazbene škole Slavonski Brod. Dodijeljena je i Dekanova nagrada posebno uspješnim studentima i diplomantima: Marku Ćaleti, Ivanu Ragužu, Dragici Stepić, Sari Radojičić, Filipu Gunčeviću, Ivani Marić, Stjepanu Dautoviću, Luki Pliveliću, Danijelu Šipecu i Ivanu Kociću. Strojarski fakultet privodi kraju pripreme za 31. svečanu promociju na kojoj će biti promovirano 226 studenata Strojarskoga fakulteta u Slavonskom Brodu – dva sveučilišna specijalista strojarstva, 97 magistara/magistri inženjera strojarstva i 107 prvostupnika/prvostupnica inženjera strojarstva.

Stjepan LONČAR
Novokupljeni fakultetski prostor

U cilju neprekidnoga poboljšavanja i razvoja materijalnih fakultetskih resursa, kako bi se omogućilo što kvalitetnije radno okruženje, Strojarski je fakultet zaključio ugovor o kupnji nekretnine koja se nalazi na adresi Dr. Mile Budaka 1, Slavonski Brod, neto površine 294 četvorna metra. Kupljena je nekretnina vrlo kvalitetna i u odličnom stanju, a u istoj je zgradi i laboratorij za materijale u vlasništvu Strojarskoga fakulteta pa je obje nekretnine jednostavno moguće povezati u zajedničku funkcionalnu cjelinu. U prizemne je prostorije moguće preseliti dio laboratorijske opreme, a prostorom na katu koristiti se kao jednom većom ili dvjema manjim predavaonicama za održavanje nastave, provoditi različite edukacije vezane uz cjeloživotno obrazovanje te organizirati manje konferencije i skupove.

Sedmi broj studentskoga časopisa „InGenious“

U sedmom broju studentskoga časopisa „InGenious“, objavljenom u svibnju 2017., cilj je bio doznati što više o studentima Fakulteta: što su posjećivali, kako su se družili i čime se bave u slobodno vrijeme. Također, u kojim programima sudjel­uje naš Fakultet, što je to ERP sustav i kako dobiti certifikat za rad u njemu. Predstavljeni su studenti koji su sudjelovali u različitim programima razmjene pa se može pročitati i što se inozemnim studentima svidjelo na našem Fakultetu te kako su se snalazili u novom okruženju. Naši su studenti također sudjelovali u programima razmjene, a jedan od njih odlučio je podijeliti svoje iskustvo stečeno na Erasmus+ stručnoj praksi u Ljubljani. Donosimo i razgovore s prof. dr. sc. Stjepanom Aračićem kao i s novim asistentima. Osim zabavnoga kutka, neizostavan je dio „InGeniousa“ svakako i Tulumarka u kojoj se nalaze fotografije studentskih druženja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike