Učionica
PRAVNI FAKULTET OSIJEK

Osječki će studenti prava na praksu ići na Vrhovni sud RH
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Pravni fakultet Osijek, koji je zastupala dekanica prof. dr. sc. Renata Perić, i Vrhovni sud Republike Hrvatske, koji je zastupao predsjednik Đuro Sessa, 9. siječnja 2018. u Osijeku zaključili su Sporazum o suradnji i izvođenju studentske prakse na Vrhovnom sudu u Zagrebu.

Time je Pravni fakultet Osijek postao prvi fakultet u Hrvatskoj koji je sklopio sporazum o suradnji s Vrhovnim sudom, a potpisivanju su bili nazočni i prodekani fakulteta doc. dr. sc. Mato Palić, doc. dr. sc. Tunjica Petrašević i izv. prof. dr. sc. Rajko Odobaša. Kako je istaknuto, koristi od te suradnje imat će studenti i nastavnici Pravnoga fakulteta, ali i Vrhovni sud. Osječki će studenti prava od sada na najvišoj sudbenoj instituciji u državi imati priliku obavljati stručnu praksu i učiti od najboljih sudaca. Nastavnici će biti uključeni u rad suda koji će od njih, kada bude potrebno, tražiti pomoć u rješavanju važnijih pitanja. Vrhovni će sud primati svu pravnu literaturu, odnosno sve publikacije Fakulteta i moći će se koristiti svim njegovim bazama podataka.

Pravni fakultet već ima potpisane i u velikom dijelu realizirane sporazume o suradnji s Općinskim, Županijskim i Trgovačkim sudom, no ovaj je sporazum najveća čast i priznanje za tu instituciju, ali i vrlo je važan i za Sveučilište u Osijeku. „Sporazum o suradnji s Vrhovnim sudom za nas je posebna čast i potvrda kvalitete kojoj zajedničkim radom težimo, a to je omogućiti našim najboljim studentima daljnji prostor nadogradnje znanja u određenim zajedničkim aktivnostima kao što su mogućnost provođenja zajedničkih istraživanja, razmjene dobre prakse, povezivanje znanosti i prakse i drugo. Nadamo se da je to baza za daljnji razvoj i podizanje kvalitete pravne izvrsnosti.“ - poručila je dekanica prof. dr. sc. Renata Perić.

Pravni fakultet Osijek, Jasenka PEJAKOVIĆ
SINERGIJA TEORIJE I PRAKSE

Predsjednik Vrhovnoga suda RH Đuro Sessa naglasio je kako do sada Vrhovni sud nikada nije imao takav oblik formalne suradnje do koje je došlo na inicijativu zamjenika predsjednika i suca Vrhovnoga suda doc. dr. sc. Marina Mrčele, inače nastavnika na Katedri kaznenoga prava Pravnoga fakulteta. Sessa je dodao kako je u razgovoru sa studentima Pravnoga fakulteta, prilikom njihova nedavnoga posjeta Vrhovnom sudu, doznao da im nedostaje prakse. „Sporazumom želimo stvoriti sinergiju teorije, u kojoj smo mi deficitarni, i prakse koja Pravnom fakultetu treba. Fokus je na razvijanju pravne znanosti i pravne prakse.“ - zaključio je Sessa.

Možda ste propustili...

PROVEDBA INTERNOGA NATJEČAJA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU ZA PRIJAVU ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKIH I UMJETNIČKIH PROJEKATA UNIOS - ZUP 2018

Potpisani ugovori s nositeljima izabranih 38 projekata vrijednih 1,5 milijuna kuna

VELIKO PRIZNANJE ZA MONOGRAFIJU „U OSJEČKOM NUTARNJEM GRADU“

Nagrada HAZU-a prof. dr. sc. Heleni Sablić Tomić

NASTAVLJENA USPJEŠNA SURADNJA STUDENATA S ODSJEKA ZA KULTURU I KREATIVNE INDUSTRIJE AUK-A I SCENE OSJEČKIH STUDENATA

Predstave „Kisik“ i „Danteov pakao“ otvorile novu sezonu S.O.S.-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva