Učionica
DOMINIK RAZMAN PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA POLJOPRIVREDNOGA FAKULTETA U OSIJEKU

„Odnos nastavnika i studenata vrlo je profesionalan“
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Poljoprivredni fakultet u Osijeku jedan je od najmodernijih fakulteta u Europi. To mogu potvrditi jer sam imao priliku obići i neke od prestižnih fakulteta. Dajemo si za pravo uspoređivati se s Poljoprivrednim fakultetom u Beču (Universität für Bodenkultur Wien) . Ponosno mogu utvrditi da ni malo ne zaostajemo za najprestižnijim fakultetima - ni u logističkom smislu, jer fakultet pruža sve potrebne uvjete studentima, ni u stručnim kadrovima, odnosno u kvaliteti nastavnika. Tako podižemo stupanj razvoja u našem društvu. Čast mi je što sam student Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku, a takav osjećaj, vjerujem, ima i većina studenata.

Kada je riječ o kompetencijama studenata koji završe preddiplomski i(li) diplomski studij, mnogo je naših studenata, koji su završili programe na Fakultetu, uposleno na različitim položajima privatnih tvrtki i njihova je uloga doista važna. Osobno sam se uvjerio u navedenu tvrdnju jer sam upoznao neke od bivših studenata koji su završili naš fakultet i sada su uspješni poslovni mladi ljudi. Uglavnom se nalaze na rukovodećim mjestima u privatnim tvrtkama i vrlo su uspješni menadžeri i stručnjaci u svojem području. U razgovoru s njima spoznao sam da im je Poljoprivredni fakultet dao iznimno dobre kompetencije na tržištu i da su ponosni na svoj bivši fakultet.

Naglašavam da je odnos nastavnika i studenata na našemu fakultetu, prije svega, vrlo profesionalan i korektan. Imamo kompetentne stručnjake te je doista čast biti na predavanjima naših profesora. Riječ je o kombinaciji mladih, iskusnih i znanstveno potvrđenih profesora, a studenti to jako cijene. Moram i ovom prilikom istaknuti kako smo ponosni da je naš bivši dekan, prof. dr. sc. Vlado Guberac, postao rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Riječ je o znanstveniku koji je blizak studentima i kojem su studenti uvijek bili na prvom mjestu.

Kada se govori o eventualnom načinu poboljšanja procesa stjecanja znanja, to je osobno pitanje svakoga studenta. Mišljenja sam da fakultet daje dobre smjernice i osnove, ali i svaki student mora znati da je cjeloživotno učenje trajan impuls za uspješnost u današnjem dobu. Završetkom fakulteta nastavljamo procese učenja i usavršavanja. To se ne smije prekidati.

Osvrnuo bih se malo i na studentski život u Osijeku. Osijek je oduvijek bio grad „po mjeri“ studenata. Nije odveć veliki, ali ima sve potrebne sadržaje koji mladima trebaju. U današnje se vrijeme mnogo ulaže u studentski standard - gradnjom novih studentskih domova, restorana i sličnih objekata koji služe studentima, što je vrlo pozitivno. Osijek je prije svega siguran i moderan grad, ima mjesta za izlaske i zabavu, no pruža i sve pogodnosti onima koji žele studirati. No ono što želim naglasiti kao nedostatak na kojem bi trebalo poraditi u korist studenata jest manjak kvalitetnih studentskih poslova čije bi obavljanje i zarada olakšali studiranje studentima lošijega imovinskog stanja. Sadašnje vodstvo Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku, na čelu sa Stjepanom Ćurčićem, to razumije, a u tijeku je i proces ozakonjivanja rada izvanrednih studenata preko studentskih servisa. To je ujedno i još jedan pozitivan poticaj studentima u Osijeku jer će se podići kvaliteta studentskoga života.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike