Učionica
FILOZOFSKI FAKULTET

Održani promocija knjige, tribina i predavanja o povijesti Jugoslavije
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Na Filozofskom fakultetu Osijek 26. siječnja 2018. predstavljena je knjiga „Jugoslavija u istorijskoj perspektivi“ („Yugoslavia from a Historical Perspective“) u kojoj su objavljeni radovi znanstvenika iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a u kojima su interdisciplinarnim i višeperspektivnim pristupom problematizirani povijesni fenomeni nužni za razumijevanje nekadašnje države.

Knjigu su u ime izdavača Helsinškoga odbora za ljudska prava u Srbiji predstavila njegova predsjednica Sonja Biserko te urednici, istaknuti povjesničari Latinka Perović i Drago Roksandić. Predstavljanje je poslužilo kao osnova za raspravu koju je u okviru tribine „Što je povijest Jugoslavije?“ vodio asistent Luka Pejić. Problematiziranje povijesnoga fenomena Jugoslavije upotpunila su predavanja izv. prof. dr. sc. Igora Dude s Filozofskoga fakulteta u Puli pod naslovom „Povijest svakodnevice i jugoslavenski modernizacijski skok“ te prof. dr. sc. Drage Roksandića s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu pod naslovom „Hrvatska historiografija 1990. – 2018. o jugoslavenstvu u hrvatskoj povijesti do 1918. godine: kontroverze i razvojne mogućnosti“.

Dubravka Božić Bogović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva